Potrivit unui studiu

Cel mai important aspect privind alimentaţia echilibrată a copiilor este ca ei să mănânce mese gătite acasă cu produse proaspete

În opinia părinţilor, alimentele care nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică a copiilor sunt: fructele proaspete (92%), legumele (89%), produsele lactate (79%), carnea şi produsele din carne (68%) şi ouăle (51%).

Odată cu lansarea unei noi campanii Stikeez – care anul acesta îşi propune să îi împrietenească pe cei mici cu alimente cât mai diverse –, Lidl România a derulat un studiu la nivel naţional, pentru a afla care sunt percepţiile şi alegerile părinţiilor din România cu privire la alimentaţia copiilor. Studiul relevă care sunt preferinţele alimentare ale celor mici, dar şi ce trucuri folosesc părinţii pentru a include în meniul copiilor preparate noi şi diverse.

Potrivit studiului comandat de Lidl, părinţii percep alimentaţia echilibrată ca având o componentă funcţională, ce oferă un aport de vitamine, minerale necesare organismului, dar şi o componentă emoţională, care raportează alimentaţia la savoare, gust şi satisfacerea unei pofte. Atât părinţii, cât şi copiii sunt însă de acord că, la modul ideal, din alimentaţia zilnică nu trebuie să lipsească alimentele care aduc importanţi nutrienţi necesari organismului.

Ce cred părinţii despre alimentaţia echilibrată a copiilor lor?

Aspectul pe care părinţii îl consideră cel mai important pentru alimentaţia echilibrată a copiilor este ca aceştia să mănânce mese gătite în casă cu produse proaspete (77%). De asemenea, 74% dintre părinţi cred că o alimentaţie echilibrată înseamnă varietate, cu o diversitate de produse care să acopere nevoile nutriţionale ale copiilor, în timp ce 70% cred că pentru o alimentaţie echilibrată este important ca cei mici să mănânce toate cele trei mese principale ale zilei. Conform aceluiaşi studiu, părinţii cred că alimentele care nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică a copiilor sunt: fructele proaspete (92%), legumele (89%), produsele lactate (79%), carnea şi produsele din carne (68%), şi ouăle (51%). Pe de cealaltă parte, alimentele care trebuie evitate în opinia părinţilor sunt: băuturile carbogazoase (89%), fast-food (ex. pizza, hamburger, cartofi prăjiţi) (78%), snacks-uri (ex. chips-uri, covrigei) (77%) sau margarina (73%).

Pentru că mâncarea gătită în casă este foarte importantă, deopotrivă pentru părinţi şi pentru copii, studiul naţional despre alimentaţia echilibrată a copiilor arată că 48% dintre părinţi gătesc în fiecare zi pentru copiii lor, iar 32% gătesc între 4 şi 5 ori pe săptămână. Semnificativ mai mulţi părinţi, cu venit scăzut pe gospodărie, gătesc pentru copii în fiecare zi (72% vs. 48% total) şi semnificativ mai multe mame spun că gătesc zilnic (55% vs. 38% bărbaţi).

Cumpărăturile se decid în familie, în mare parte, conform studiului demarat de Lidl: 6 din 10 părinţi iau deciziile în privinţa cumpărăturilor alimentare pentru copii împreună cu partenerul/partenera, în timp ce 64% dintre părinţii care merg cu copiii lor la cumpărături fac lista împreună cu aceştia. Un factor de decizie important în alegerea hipermarketului atunci când părinţii fac cumpărăturile împreună cu cei mici îl reprezintă campaniile cu jucării sau cartonaşe colecţionabile, pentru copii.

Pentru a veni în sprijinul părinţilor care vor să îi încurajeze pe copii să încerce alimente noi şi să se împrietenească cu cele pe care le displac, Lidl lansează noua campanie Stikeez, ce răspunde nevoilor părinţilor identificate în studiu. În perioada 13 mai – 9 iunie, noile figurine Stikeez, sub formă de legume, fructe şi diferite alte alimente şi gustări, sunt disponibile în magazinele Lidl din toată ţara, la fiecare 50 de lei cheltuiţi sau la achiziţionarea oricărui produs din gama bio.

Ce alimente şi gustări preferă copii?

Printre produsele preferate de copii se numără dulciurile (27%), lactatele (24%), carnea şi produsele din carne (19%). În topul produselor refuzate se află diverse legume, de la broccoli, spanac sau fasole şi fructele. În ceea ce priveşte gustările preferate ale copiilor, părinţii spun că fructele (45%), iaurtul şi alte tipuri de lactate (33%) precum şi sandwich-urile (28%) sau cerealele (28) se află în topul preferinţelor. În timp ce mănâncă, 67% dintre copii cu vârsta între 3 şi 10 ani stau la masă, fără alte preocupări, 35% se uită la televizor şi 18% se joacă pe telefon/tabletă/PC sau jocuri video.

Ce trucuri folosesc părinţii astfel încât copiii lor să încerce alimente noi şi diverse?

Atunci când copiii refuză să mănânce ceea ce li se dă, studiul despre alimentaţia echilibrată a copiilor a arătat că 54% din părinţi spun că îi conving să guste şi este posibil să le placă, 41% dintre părinţi explică care sunt beneficiile produsului respectiv, iar 39% folosesc diferite trucuri prin care să îi convingă să încerce preparate noi sau care le displac copiilor. Printre trucurile folosite de părinţi se numără: părintele mănâncă şi ce mănâncă cel mic pentru a-l convinge că este gustos (53%), combină alimentele care îi plac cu cele care îi displac (46%), încearcă să prepare produsul în diferite moduri (43%) sau îl implică pe copil în procesul de preparare al mesei (39%).  De asemenea, 6 din 10 părinţi consideră că figurinele sau jucăriile în formă de alimente ar putea să îi încurajeze pe copii să încerce alimente noi, la fel ca şi jocurile pentru copii cu tema alimente.

Alături de #CeiMaiCoolStikeez din colecţia lansată de Lidl, pe 13 mai, părinţii şi copiii vor putea găsi în magazine albumul şi săculeţul pentru colecţionare, iar de pe site-ul Lidl pot descărca gratuit şi un boardgame distractiv, pentru a se juca împreună şi a descoperi şi mai multe tipuri de alimente.

Metodologia Studiului Naţional al Alimentaţiei Echilibrate la Copii: Studiul a fost desfăşurat cu sprijinul agenţiei ISense Solutions, pe un eşantion de 715 respondenţi, din mediul urban, femei şi bărbaţi, care au copii cu vârstă între 3 şi 10 ani, care gătesc pentru copii cel puţin o dată pe săptămână şi sunt decidenţi în privinţa cumpărăturilor alimentare pentru copii. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: