Asociaţia „Rădăuţiul Civic” – premiată în cadrul Galei Premiilor Participării Publice din Bucureşti

Asociaţia „Rădăuţiul Civic” a fost premiată miercuri, 17 aprilie, la Bucureşti în cadrul Galei Premiilor Participării Publice, ediţia a X-a, organizată de Centrul de Resurse pentru Participare Publică. Premiul primit „Puterea n-a intrat la apă” a fost obţinut de rădăuţeni pentru campania civică de salvare a lacului „Al. Sahia” din Rădăuţi.

Începută în vara anului trecut, campania a plecat de la revolta rădăuţenilor faţă de starea jalnică în care au ajuns lacul şi insula din parcul „Al. Sahia” din Rădăuţi, altădată un simbol al oraşului. Asociaţia a publicat o amplă investigaţie a modului în care s-au succedat contractele de concesiune, cine şi unde a greşit, dar şi care sunt soluţiile. Asociaţia a solicitat primăriei contractele de concesiune şi a descoperit numeroase nereguli: un contract din anul 2009 semnat în conflict de interese, clauze abuzive, o terasă construită ilegal sau chiar o acţiune formulată în mod greşit de autorităţile locale. S-au analizat contractele şi s-a propus primăriei rezilierea lor, pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale ale concesionarilor.

După lansarea campaniei online în vara anului trecut, Primăria municipiului Rădăuţi a curăţat lacul (deşi acesta era în continuare concesionat), iar în toamna anului 2018 Primăria Rădăuţi a iniţiat demersul de reziliere a contractelor. După ce în luna decembrie 2018 a lipsit un vot, în ianuarie 2019 contractul de concesiune al lacului, ce ar fi durat până în 2062, a fost reziliat, cel privind insula ajungând la termen. Povestea nu s-a încheiat, întrucât societăţile comerciale care au lăsat zona în paragină pretind în continuare drepturi asupra sa.

Premiul a fost ridicat de membrii asociaţiei Rădăuţiul Civic – Ramona Curic (venită tocmai din Londra), Cristina Cramariuc (membru fondator al asociaţiei, venită chiar din Rădăuţi), Diana Ursan (care locuieşte acum în Bucureşti) şi Luca Ciubotaru (preşedinte al asociaţiei) – făcând ca vocea rădăuţenilor şi dorinţa de salvare a lacului să fie auzite de o sală plină de oameni veniţi din toată ţara, fiecare cu o poveste de implicare civică unică.

„Recunoaşterea acestui efort de salvare a lacului la nivel naţional ne motivează să continuăm demersurile noastre civice şi sperăm ca în viitorul apropiat lacul să îşi recapete aspectul de odinioară, prin investiţii din partea autorităţilor locale. Oraşul este al nostru, în fiecare zi, de aceea trebuie să ne pese de el şi să ieşim din pasivitate, să cerem rezolvarea problemelor şi să propunem autorităţilor soluţii la acestea”, au declarat membrii echipei „Rădăuţiul Civic”. (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI