De văzut

 În curând, pentru o zi, capitala Europei va fi Sibiul. În ce mă priveşte, nu mi-e foarte limpede dacă românii şi chiar europenii uniţi – în masele lor – percep dacă şi în ce măsură ar fi fiind important pentru ei summitul de la 9 mai a.c., inclusiv semnificaţia zilei de 9 Mai. Mă tem că şi unii dintre lideri – de-ai noştri, că ni-s mai aproape; vezi supărarea premierului că n-a fost poftit(ă) de preşedinte – încă au astfel de probleme de percepere şi înţelegere; de fapt ce se întruneşte acolo, Consiliul European – UE 27, la care „vor participa şefii de stat sau de guvern din UE” („heads of state or government”), potrivit Consilium.europa.eu, ori Consiliul Uniunii Europene?!; de fapt, totuşi e vorba despre Consiliul European…

Consiliul European a formulat recent „recomandările politice” vizând întrunirea la nivel înalt de la Sibiu, recomandări rezumate în cinci termeni cu privire la viitorul continentului unit: protecţie, competitivitate, fiabilitate, durabilitate, influenţă. Sau, nuanţând cele cinci domenii prioritare, „traducerea” ar fi următoarea: locuri de muncă, creştere economică, competitivitate; autonomizarea şi protecţia cetăţenilor; politici pentru energie şi climă; libertate, securitate şi justiţie; UE ca puternic actor mondial. De-acum, rămâne de văzut ce vom afla despre toate acestea, pe ce căi (de la sursele primare la agenţiile de presă…, la reţele de socializare şi colţul străzii) şi ce vom pricepe fiecare… Depinde cine ne traduce!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: