Sărbătoare de suflet la Stânca – Zvoriştea

Şcoala primară din localitate, la standarde europene

Mai zilele trecute, în satul Stânca, comuna Zvoriştea, a avut loc un eveniment aparte, unic în felul lui, pe care mulţi localnici l-au comparat cu cel de acum câţiva ani, când s-a sfinţit biserica din sat. De astă dată, a fost vorba tot de o sfinţire, dar a Şcolii primare din localitate, înfiinţată la 1 septembrie 1914. Practic, clădirea a fost renovată şi dotată, în totalitate, cu material didactic de ultimă generaţie, la care unii nici nu au visat. Astfel, Şcoala primară din Stânca, despre care se spunea că „fuge la vale”, a devenit o instituţie de învăţământ modernă, cu nimic mai prejos faţă de o şcoală similară din occident. Copiii nu mai trebuie să meargă „în fundul grădinii” la WC, pentru că au o toaletă ultramodernă în interiorul şcolii. Pe jos nu mai este betonul de altădată, ci parchet melaminat, geamurile sunt toate de termopan, au dispărut sobele cu lemn, iar încălzirea se face de la o centrală termică modernă. E o plăcere să intri în această şcoală, despre care doamna învăţătoare Angela Sfichi, omul de bază al instituţiei, legată sufleteşte de profesia de dascăl, spunea, printre altele, că „această şcoală adăposteşte suflete care aşteaptă să fie îndrumate şi educate, aşteaptă să primească din potirul cunoaşterii tot ceea le este necesar pentru a reuşi în viaţă. Dragostea şi dăruirea celor ce se apleacă, acum, asupra copiilor, se vor reflecta, mai târziu, în oamenii ce vor deveni, la rândul lor, profesori, medici, economişti, contabili, artişti, sau, cine ştie, poate, savanţi, cercetători, astronauţi…”

Referindu-se la generaţiile de elevi care au descoperit tainele abecedarului la Stânca, făcând cinste satului şi locurilor natale, doamna Angela i-a amintit, în acest sens, printre alţii, pe regretata solistă de muzică populară Maria Bararu, care, din nefericire, s-a stins la 52 de ani, pe ing. Aurel Bararu, doctor în hidrotehnică, a cărui biografie a fost, recent, selectată şi publicată integral în Ediţia „Premium” a Dicţionarului Personalităţilor din România, pe fraţii Olaru, Lucica – medic, Mihai – economist şi Aurel – doctor în fizică, cu rezultate remarcabile în acest domeniu. Au mai fost amintiţi Ioan Iţco – profesor, un veşnic îndrăgostit de turism, Delia Sfichi – medic, Aurel Sfichi – inginer, Rodica şi Floarea Olaru – profesoare, Dumitru Sfichi – colonel de poliţie şi, nu în ultimul rând, subsemnatul – ziarist şi scriitor.

A fost o sărbătoare de suflet, plină de emoţii, pe care le-am citit pe feţele multora dintre cei prezenţi, unii lăsând chiar să li se prelingă pe obraz lacrimi de bucurie atât pentru timpul trecut, cât şi pentru cel prezent.

Întreaga manifestare a fost organizată impecabil. Doi copii frumoşi, o fată şi un băiat, îmbrăcaţi în minunate costume naţionale, avându-le în apropiere pe învăţătoarele lor, i-au primit pe oaspeţi cu pâine şi sare. Şi au ţinut să fie prezenţi la Stânca primarul comunei Zvoriştea, domnul Constantin Bararu (care a avut o contribuţie aparte la renovarea şcolii), părintele paroh Dumitru Aniţei, un duhovnic deosebit, îndrăgit de enoriaşii săi şi legat sufleteşte de întreaga suflare a satului, profesorul Liviu Prorocu, un etalon al învăţământului sucevean, fost, ani mulţi, director coordonator al şcolilor din comună, inspector şcolar de limba română şi, pentru un timp mai scurt, chiar primar, profesorul Ioan Iţco, cadre didactice, părinţi ai elevilor, săteni. O parte dintre cei prezenţi au luat cuvântul, exprimându-şi admiraţia pentru şcoala sfinţită, pentru efortul depus de cei care-i ajută pe copii să descopere tainele cărţilor, pregătindu-i pentru drumul vieţii, care se vrea, pentru fiecare, cât mai plăcut frumos şi util.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: