Fructe şi legume fără origine, depreciate şi la „subgramaj”, descoperite de comisarii OJPC

> „Printre principale deficienţe constatate se numără lipsa precizărilor privind ţara de provenienţă, caserole sau pungi «subgramate», cât şi produse «perisate»” a declarat comisarul-şef adjunct Vasile Latiş, şeful OJPC > „Au fost multe sesizări (…) însă nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor de pesticide la legume şi fructe” a explicat dr. Dănuţ Corneanu, şeful DSVSA

Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Suceava a fost implicat, pe durata săptămânii trecute, în campania naţională de verificări pentru respectarea legislaţiei specifice la comercializarea fructelor şi legumelor. Comisarul-şef adjunct Vasile Latiş informează că lucrătorii din subordine au avut controale la 25 de operatori economici, la 19 dintre ei fiind depistate abateri. Vasile Latiş spune că respectivii au fost sancţionaţi cu 18 amenzi însumând 59.600 de lei, precum şi cu cinci avertismente. Ca urmare a constatărilor făcute, oprite de la comercializare au fost 307 kg de produse, în valoare de 2.995 de lei.

„Printre principale deficienţe constatate se numără lipsa precizărilor privind ţara de provenienţă, caserole s-au pungi «subgramate», cât şi produse «perisate»”, a declarat comisarul-şef adjunct Vasile Latiş.

Pe de altă parte, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (DSVSA) au avut descinderi împreună cu lucrătorii Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al instituţiei sucevene, arată că, în urma semnalelor primite, a fost urmărită, în principal contaminarea cu pesticide a produselor în cauză. Potrivit şefului DSVSA, probele recoltate de pe legume şi fructe de la agenţii economici verificaţi au fost analizate la trei laboratoare din ţară. Suspiciunea nu s-a confirmat!

„În intervalul 12 aprilie – 12 mai se derulează această acţiune împreună cu reprezentanţii ANAF, pentru că au fost multe sesizări privind depăşiri ale limitelor de reziduuri. Din ceea ce s-a analizat până acum, nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor de pesticide la legume şi fructe” a explicat dr. Dănuţ Corneanu, menţionând că s-a pus accent pe substanţele organo-clorurate şi organo-fosforice.

Echipele mixte au controlat transportatori intracomunitari şi au descins în locuri de debarcare, locuri destinaţie, depozite, pieţe de legume-fructe, pieţe angro, supermarketuri, hipermarketuri, controale desfăşurându-se, prin intermediul inspectorilor sanitari veterinari, inclusiv în vamă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: