20 de ani în slujba Regiunii Nord-Est prin prisma colaboratorilor

„În ce se măsoară succesul?” Acestei întrebări au încercat să-i găsească răspuns atât organizatorii, respectiv Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, cât şi peste 200 de colaboratori din administraţia publică locală, mediul universitar şi mediul privat, care au luat parte, pe 16 aprilie, la evenimentul de celebrare a 20 de ani de activitate a ADR Nord-Est.

Fie că este vorba de îndeplinirea misiunii conferite prin legea dezvoltării regionale din România, de managementul programelor de dezvoltare regională finanţate din fonduri europene, de diversificarea activităţii pentru a răspunde nevoilor Regiunii, dar şi provocărilor societale în continuă schimbare, de evoluţie organizaţională, bilanţul celor 20 de ani de activitate s-a dovedit a fi unul încurajator: sprijin pentru implementarea a peste 2300 de proiecte de către actori regionali, în valoare de 1,8 miliarde euro; 97 de proiecte internaţionale sau de asistenţă tehnică în care ADR Nord-Est a fost beneficiar, utilizând peste 52 milioane euro.

Preocuparea de a da consistenţă Politicii de coeziune implementată prin Programul Operaţional Regional în regiunea noastră este completată prin demersuri permanente de stimulare a cooperării între mediul universitar şi mediul antreprenorial, de creştere a capacităţii administrative a autorităţilor publice locale şi de creare a unui climat de stabilitate şi încredere care să stimuleze atragerea investiţiilor private şi să încurajeze noii antreprenori.

Peste 250 de actori locali publici şi privaţi au fost beneficiari ai acţiunilor de schimb de experienţă şi instruire, 650 de IMM-uri au beneficiat de consiliere pentru internaţionalizare şi inovare, 900 de tineri antreprenori au fost instruiţi şi 135 startup-uri au fost create, 10 Planuri de Acţiune Locale pentru Energie Durabilă şi Climă au fost realizate pentru Bacău, Botoşani, Suceava, Piatra Neamţ, Vaslui, Moineşti, Roman, Bicaz, Siret, Comuna Victoria-Iaşi şi 6 Planuri Locale de Acţiune pentru protejarea patrimoniului cultural pentru municipiile Bacău, Botoşani, Suceava, Piatra Neamţ, Vaslui şi Iaşi, 6 clustere din Regiunea Nord-Est sunt premiate de Asociaţia Europeană a Clusterelor cu „eticheta bronz”, doar ca urmare a implicării lor în iniţiativele noastre internaţionale.

Pe Programul Operaţional Regional actual, pentru cele 1.089 milioane euro alocate Regiunii Nord-Est din POR 2014-2020 au fost depuse 1.328 de cereri de finanţare, din care au fost deja contractate 505 proiecte în valoare de 753 mil. euro, care vor fi transpuse în investiţii în dezvoltare urbană, eficienţă energetică în clădiri publice, infrastructură de transport rutier, infrastructură medicală, socială şi educaţională, valorificarea potenţialului turistic şi a patrimoniului cultural, dezvoltarea competitivităţii IMM-urilor, inovare şi transfer tehnologic.

Efectele benefice ale acestor rezultate concrete asupra dezvoltării Regiunii Nord-Est au fost recunoscute de toţi cei care fac echipă cu ADR Nord-Est în acest lung drum al dezvoltării regionale: Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Comisia Europeană, reprezentată de o delegaţie a DG Regio condusă de dl Carsten Rasmussen, şeful unităţii pentru România, rectorii universităţilor din regiune, beneficiari de finanţare, startup-uri la început de drum sau IMM-uri puternice.

„Aceste rezultate sunt ale noastre, ale tuturor. Devenirea noastră se datorează în mare parte partenerilor, beneficiarilor şi colaboratorilor noştri, în care am găsit deseori repere de profesionalism, surse de inspiraţie şi un imbold permanent pentru progres” a declarat Vasile Asandei, directorul general ADR Nord-Est.

Dl Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău şi preşedintele în exerciţiu al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a apreciat că cei 20 de ani au fost o perioadă în care cei din administraţia publică, dar şi din mediul de afaceri şi chiar cetăţenii regiunii au învăţat ce înseamnă dezvoltare regională pornind de la nevoile comunităţilor. „Prin Programul Regio 2007-2013, rata de absorbţie a fondurilor europene a fost de peste 90%. În actualul Program, numai în judeţul Bacău s-au semnat 53 de contracte de finanţare, de peste 100 de milioane de lei, investiţii vitale în judeţ pe infrastructură rutieră, de educaţie, de sănătate, de servicii sociale, de reabilitare energetică a unor clădiri”.

Carsten Rasmussen, şeful unităţii pentru România din cadrul DG Regio, Comisia Europeană, a mărturisit că Regiunea Nord-Est este o surpriză plăcută pentru el şi a adresat, la rândul său, aprecieri pentru ADR Nord-Est: „Am remarcat profesionalismul personalului agenţiei. Când i-am cunoscut, în 2017, am luat contact cu calitatea lor de Organism Intermediar. Treptat, am descoperit cât de diversă şi de intensă este activitatea lor în slujba acestei Regiuni. Le-am pus angajaţilor întrebări deschise, iar răspunsurile lor au fost foarte inteligente. Am realizat că nu am de a face cu birocraţi. Cred că ADR Nord-Est este o organizaţie bazată pe valori precum solidaritate şi profesionalism, pe care eu le consider valori intrinsec europene”. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: