La Vatra Dornei

Un dar de sărbători pentru iubitorii de frumos

Aşteptată întotdeauna cu emoţie şi bucurie, o nouă expoziţie de pictură a artistului dornean David Croitor se constituie într-un adevărat dar de sărbători pentru admiratorii săi şi pentru toţi iubitorii de frumos. David Croitor a debutat în pictură în 1986 şi de atunci a expus în zeci de galerii de artă din ţară şi din străinătate, în expoziţii personale şi de grup, în cadrul taberelor naţionale şi internaţionale de creaţie. Lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare din ţară, dar şi din Anglia, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Olanda, Suedia, Canada, SUA, Danemarca, Italia, Croaţia, Luxembourg, Scoţia, Republica Moldova. Este membru al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, al Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, al Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” Suceava. Deţine premiul pentru artă al Fundaţiei Culturale a Bucovinei (2008), premiul „Pictorul anului” oferit de CJ Suceava (2012), de două ori premiul pentru pictură al ASATD.

În cele două săli speciale ale Casei de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei, artistul David Croitor a expus 41 de lucrări, reunite sub genericul „Portal către amintiri”. Directoarea Casei de Cultură, Violeta Codorean, a salutat participanţii, între care s-au regăsit maestrul Mihai Pînzaru-PIM, Călin Brăteanu, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural „Bucovina”, omologul său de la Iaşi, Adrian Ardelean, criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheş. „Ţara Dornelor este un loc de poveste, cu frumoase peisaje scoase parcă din basmele copilăriei noastre, cu întâmplări şi oameni de legendă. Ce face dl David cu toate acestea? Cu multă dragoste pentru oameni şi locuri, cu o dăruire sufletească rar întâlnită, cu smerenie şi recunoştinţă faţă de Dumnezeu, cu multă lumină caldă ce nu poate să izvorască decât din prea plinul sufletului său, le ia şi le înveşniceşte pe pânză” a subliniat Violeta Codorean, după prezentarea artistului.

Expoziţia a fost vernisată de criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc, care a definit personalitatea creatoare a pictorului, valoarea lucrărilor care-l diferenţiază de alţi confraţi.

„Este o expoziţie deosebită, încărcată cu armonie şi lirism, amintind de copilărie, care sensibilizează. Artistul se distinge prin siguranţă tehnică, sinceritate, putere de autoexprimare, unitate, dificultate stimulativă, care implică privitorul la găsirea unei semnificaţii. David Croitor trăieşte şi se bucură din plin de ceea ce îi oferă viaţa şi nimic nu este realizat fără atenţie desăvârşită” a subliniat, printre altele, criticul de artă, care s-a referit şi la noul album cuprinzând pictura artistului, care „înmagazinează amintirile cele mai preţioase şi câteva secvenţe din jurnalul său literar, ceea ce-i defineşte personalitatea complexă”.

Violeta Codorean a lecturat crezul artistic al autorului, care impresionează prin sinceritate.

Călin Brăteanu a apreciat sufletul cald, luminos şi sincer al artistului, care se dezvăluie prin picturi, şi i-a oferit o diplomă de apreciere din partea Centrului Cultural „Bucovina” pentru talent şi abnegaţie în domeniul artelor vizuale”.

Adrian Ardelean consideră că a făcut un popas „la un eveniment deosebit, expunerea frumosului, pentru a fi cunoscut”. Se declară impresionat de frumuseţea lucrărilor şi îl declară pe David Croitor „un mare vrăjitor al culorii”.

Primarul Ilie Boncheş mărturiseşte că este îndrăgostit de pictura lui David Croitor şi că este mândru că există în acest colţ de rai asemenea valori.

„Minunatul David este un om credincios, are mult umor, sădeşte constant în sufletele noastre dragostea pentru pictură, are o familie puternică, ce îl susţine, este un nemuritor!” a subliniat, printre alte aprecieri, maestrul Mihai Pînzaru-PIM.

Pictoriţa Rodica Buşcu, vicepreşedinte al ASATD, a declarat că „suntem martorii unui frumos special. Trăirea interioară a artistului este exprimată cu talent, reuşeşte să ne transpună în peisaj” şi a făcut referiri speciale la câteva lucrări.

Medicul Rodica Boca a exprimat aprecieri deosebite pentru valoarea artistică a lucrărilor lui David Croitor, din care deţine câteva ce-i produc încântare în fiecare zi.

Scriitorul Gruia Ungurian i-a dedicat pictorului un poem. Consilierul local Vasile Chiruţă a subliniat că „e o fericire că sunt oameni care se exprimă astfel”. Se declară fascinat de nostalgiile copilăriei care prind viaţă prin lucrări, de peisaje, de umbrele şi luminile locului.

Personal, am urmărit cu admiraţie pictura lui David Croitor, evoluţia sa spre trepte tot mai înalte de perfecţiune.

În această expoziţie, impresionează capacitatea sa de a se reinventa, bogăţia formelor şi a culorilor, frumuseţea şi naturaleţea florilor, în special crizanteme, lumina deosebită, filtrată şi blândă, ca de miere, care e un balsam pentru sufletul privitorului.

David Croitor este şi un foarte talentat narator, stăpâneşte arta construcţiei unui text literar, dă dovadă de un umor sănătos şi inteligent. Sperăm că ne va oferi în curând şi o carte. Pictorul a copleşit pe toată lumea cu mulţumiri, dar în primul rând a mulţumit lui Dumnezeu că l-a dăruit cu har şi putere de a munci şi a dărui din prinosul sufletului său tuturor iubitorilor de frumos. Expoziţia va fi deschisă până pe 17 mai. Merită să fie văzută!

Foto: DUMITRU CHIRILUŞ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: