„Sunt ceea ce fac”

> Proiect comun al Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” şi al Şcolii Gimnaziale Nr. 8 Suceava

 Faptele noastre ne definesc şi de cele mai multe ori bunele exemple determină în noi comportamente similare. Din experienţa noastră sau a altora învăţăm şi asimilăm, apoi transformăm în comportamente pe care sperăm să şi le însuşească şi cei mici. Un transfer de experienţă, de informaţie şi de comportamente s-a produs de curând la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” din Suceava, acolo unde s-a desfăşurat activitatea „Sunt ceea ce fac” din cadrul proiectului educaţional „România 100+”, proiect desfăşurat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr.8 Suceava.

Proiectul a demarat pe 17 martie cu o acţiune de plantare de puieţi şi a continuat cu activitate complexă, prin care elevii au identificat o serie de probleme actuale ale mediului cum ar fi: capacitatea limitată a planetei de a genera resurse fie ele materii prime industriale sau de hrană, gestionarea responsabilă a resurselor în vederea menţinerii echilibrului naturii, alimentaţia sănătoasă care să asigure generaţii de oameni sănătoşi şi nu în ultimul rând gestionarea deşeurilor, colectarea selectivă a gunoiului. Toate aceste subiecte au fost însoţite de material vizual şi practic realizat de elevi, mari şi mici, care au şi experimentat munca în echipă, organizarea unei activităţi pe o temă dată, colaborarea cu profesori, bibliotecar, întreprinzători locali şi şi-au dezvoltat abilitatea de a crea sloganuri, de a promova activităţile în şcoală şi în alte medii.

Demersurile făcute de inimoşii elevi ai claselor a III-a D, coordonaţi de prof. înv. primar Narcisa Pelinariu, şi a X-a G coordonaţi de prof. Tatiana Matei, au fost susţinute logistic şi material de directoarele Maria Atănăsoae şi Cristina Mlenarz, care s-au implicat activ şi au identificat resursele financiare necesare; informaţiile pe care le-au prezentat elevii au fost puse la dispoziţie de bibliotecarul Roxana Chiriac.

Diseminarea activităţii în rândul colegilor se face atât prin afişul şi prin pliantul proiectului, realizate de alţi elevi talentaţi ai colegiului de la clasa a X-a A, cât şi prin intermediul panoului expoziţional organizat în holul de acces al elevilor.

Întreaga acţiune a beneficiat şi de prezenţa Lucreţiei Cudla de la Passa Tempo, care le-a vorbit copiilor şi i-a îndemnat să consume produse sănătoase, locale şi mai puţin sau chiar deloc pe cele care îi atrag de obicei prin ambalaje, gust, trend etc.

Activitatea s-a încheiat cu o salată de fructe pe care au realizat-o elevii şi pe care au degustat-o în loc de tradiţionalul tort pe care-l consumăm la aniversări. La care aniversări? La aniversarea Zilei Pământului de pe 22 aprilie. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: