Ziua Veteranilor de Război sărbătorită pe 24 aprilie

Filiala Judeţeană „Muşatinii” a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război va marca mai devreme Ziua Veteranilor de Război, stabilită prin hotărâre de guvern la data de 29 aprilie.

Veteranii de război suceveni vor organiza ceremonialul festiv, anul acesta, miercuri, 24 aprilie, cu începere de la ora 10, la Monumentul Eroilor din parcul central al municipiului Suceava.

În prezenţa invitaţilor va fi organizat un ceremonial religios şi militar şi vor fi rostite cuvinte de aducere aminte şi recunoştinţă, vor fi înmânate medalii şi diplome şi, bineînţeles, vor fi depuse coroane de flori.

„Avem în mijlocul nostru, an de an, din ce în ce mai puţini dintre aceşti oameni a căror tinereţe şi întreagă viaţă s-a contopit cu dragostea pentru români şi ţară, pentru care au luptat neînfricaţi.

Veniţi şi anul acesta la sărbătoarea dedicată lor, pentru a le da onorul şi a le adresa, din suflet, cuvinte de cinstire şi preţuire pentru faptele lor!” este îndemnul col. rtg. Neculai Niga, preşedintele Filialei judeţene a Asociaţiei Veteranilor de Război.

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în anul 2007 prin hotărâre de guvern, fiind sărbătorită în fiecare an la data de 29 aprilie.

Titlul de veteran de război a fost introdus de regele Carol I la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă, prin înalt decret, semnat la data de 29 aprilie 1902. Trecuseră atunci 25 de ani de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizării oştirii pentru cucerirea Independenţei de Stat a României, pentru care s-au sacrificat 10.000 de ostaşi din cei 58.700 care au constituit Armata de Operaţii.

Articolul 2 al Înaltului Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se va pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: