„Somez PSD să nu falimenteze primăriile sucevene”

În acest an, bugetul pentru autorităţile locale este cea mai mică alocare din PIB de când PSD este la guvernare, cu un procent tot mai mic din 2012 până astăzi. Astfel, dacă în 2012 autorităţile locale primeau 9,1% din PIB, apoi 8,7% în 2017, 7,6% în 2018, ponderea în PIB a bugetelor locale în 2019 nu ajunge nici la 7,5%, susţine senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu.

El arată că un efect dezastruos pentru primării îl au pierderile provocate la bugetul local prin reducerea de la 16% la 10% a impozitului pe venit, iar măsura nu a avut ca scop diminuarea poverii fiscale, ci banii au fost luaţi şi mutaţi pentru acoperirea altor bugete ale administraţiei centrale, lucru pe care nu îl consideră corect.

„Impozitul pe venit rămânea, înainte de 2018, într-o proporţie de 41,75% la bugetele locale. Pentru a încasa sume similare procentului din 2017 primăriile, ar fi trebuit ca procentul de alocare în acest an să fie minim 67%. Sub îndrumarea «Geniului PSD din cimitire» cu numele de cod Vâlcov, administraţiile locale sunt împovărate an de an cu tot felul de obligaţii financiare. În locul găsirii unei soluţii de compensare, am asistat la încă o mare minciună a guvernării PSD, care a promis că va da administraţiilor locale 100% din banii rezultaţi din colectarea impozitului pe venit”, a arătat senatorul liberal.

Daniel Cadariu precizează că la propunerea lui Darius Vâlcov, în lipsa oricărei transparenţe, procentul nu a trecut nici de 60% şi, pe deasupra, primăriile au fost împovărate suplimentar, li s-a pus în cârcă suportarea 100% a cheltuielilor sociale, în loc de 10% cât era până acum, care este o povară imensă, demonstrată şi prin date statistice care arată că, de exemplu, în semestrul I din 2018 aceste cheltuieli reprezentau 1,9 miliarde de lei, adică 25,4% din totalul beneficiilor de asistenţă socială.

El a mai adăugat că această situaţie se suprapune şi cu obligaţia măririi salariilor funcţionarilor din primării doar din bugetele locale, forţate să crească taxele şi impozitele pentru populaţie.

„Mai puţini bani, mai multe cheltuieli” este deviza cu care PSD a executat primăriile, susţine Cadariu, care crede că filozofia bugetară a PSD aduce aproape 3000 de localităţi din România în faliment.

„Majoritatea localităţilor, chiar şi cele cu proiecte de dezvoltare, sunt obligate să limiteze la minim investiţiile. Riscul de a nu putea fi susţinute cheltuielile de investiţii pentru anul 2019 este foarte mare.

Administraţiile locale nu vor putea asigura suma necesară cofinanţării pentru proiectele de investiţii majore aflate în diferite stadii de implementare. Lipsa cofinanţării şi reducerea veniturilor proprii vor obliga primăriile să amâne sau chiar să renunţe la unele dintre proiecte. Unele primării vor fi nevoite să recurgă la împrumuturi”, a spus Daniel Cadariu.

Mai mult, investiţiile în derulare, din fonduri europene sau din PNDL, sunt blocate sau chiar anulate din cauza efectelor OUG 114.

„Mă refer în primul rând la creşterea salariului minim din construcţii la 3000 de lei sau la creşterea impozitării producătorilor din energie şi comunicaţii, care înseamnă falimentarea producătorului românesc de bitum şi dublarea preţului bitumului, prin import. La nivelul întregii ţări se manifestă un adevărat blocaj între primării şi firmele de construcţii în realizarea proiectelor de investiţii publice locale, blocaj apărut pentru că Guvernul nu a clarificat situaţiile apărute ca urmare a creşterii salariului minim în construcţii şi a creşterii preţurilor la materialele de construcţii. Guvernul nu a ţinut seama de consecinţele care vor crea probleme pentru administraţiile locale, dar şi pentru constructori”, spune Daniel Cadariu

El a explicat în acest sens că această creştere a salariului minim în construcţii a afectat toate valorile financiare pentru lucrările aflate în derulare.

„Firmele de construcţii care au câştigat contractele au solicitat reactualizarea datelor financiare, pentru a nu ieşi în pierdere. Astfel, au fost modificaţi indicatorii financiari în baza actului normativ privind creşterea salariului minim în construcţii. Acest lucru a generat majorarea manoperei la constructori. Diferenţele se ridică, pentru majoritatea primăriilor sau consiliilor judeţene, la valori de ordinul milioanelor de lei. Guvernul trebuie să susţină autorităţile locale prin asigurarea cofinanţărilor, dar şi a cheltuielilor neeligibile care se impun ca urmare a OUG 114/2018”, a completat senatorul liberal.

El subliniază că datele statistice arată că prin majorarea salariului minim în domeniul construcţiilor şi ca urmare a majorării preţurilor la materialele de construcţii, se ajunge la un impact de majorare cu 15 % a valorii contractelor care se finanţează prin PNDL.

„În consecinţă, am solicitat viceprim-ministrului Vasile-Daniel Suciu clarificarea situaţiilor apărute ca urmare a actualizării valorilor contractelor de execuţie pentru obiectivele de investiţii realizate prin PNDL, precum şi asigurarea finanţării diferenţelor de valoare a contractelor. Este o situaţie foarte grea pentru administraţia publică din întreaga ţară”, a declarat Daniel Cadariu.

 El a mai declarat că în cazul celor 60 de localităţi din judeţul Suceava din Utilităţi şi Mediu PSD refuză orice soluţie de ajutor propusă şi a solicitat urgentarea procedurilor de introducere a gazului metan în localităţile din judeţul Suceava

„În cazul celor 60 de localităţi din judeţul Suceava îndatorate de dezastruosul Program «Utilităţi şi Mediu» PSD refuză orice soluţie de sprijin propusă de noi, cum ar fi Legea de preluare a creditului, care a fost respinsă, amendamentele depuse de PNL la Legea Bugetului în anii 2017, 2018 şi 2019 care, de asemenea, au fost respinse, precum şi solicitările către Ministerul Finanţelor de alocări de sume pentru rate şi dobânzi care au fost, din păcate, ignorate”, a menţionat Daniel Cadariu.

Senatorul liberal a solicitat PSD, pentru a mai înlătura din efectele nocive ale Programului „Utilităţi şi Mediu la Standarde europene”, să se preocupe serios de demararea în cât mai scurt timp a extinderii magistralei de gaz metan la Vatra Dornei şi în alte zone ale judeţului, precum şi aducerea gazului metan în localităţile din judeţul Suceava. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI