Suceava „îngheaţă” dările la nivelul din 2019

> „La nicio categorie de impozite sau taxe locale nu vor fi creşteri în 2020, ba dimpotrivă, există şi cazuri în care acestea scad cu 1 leu sau cu 2 lei, pentru că am rotunjit sumele în minus”, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava

Municipiul Suceava păstrează mărimea absolută a impozitelor şi taxelor locale la nivelul din anul 2019. Aceasta, în ciuda faptului că reglementările în vigoare prevăd alinierea respectivelor obligaţii la indicele de inflaţie transmis de Institutul Naţional de Statistică. Măsura trebuie luată anual, până la finele lunii aprilie, iar în scopul păstrării actualului nivel, autorităţile sucevene au apelat la un „artificiu”. Consiliul Local a votat diminuarea cotei de impunere aplicată asupra valorii supuse impozitării, ceea ce va face ca bugetele sucevenilor să a nu aibă de suferit. „Conform Legii finanţelor publice suntem obligaţi ca în fiecare an să actualizăm taxele şi impozitele cu valoarea inflaţiei din anul anterior. Potrivit INS trebuie ca, până pe data 30 aprilie, să majorăm cu 4,63% pe cele pentru anul 2020. Ca atare, suntem obligaţi să aplicăm această indexare, însă taxele şi impozitele sucevenilor nu vor fi majorate. Vor rămâne la fel, pentru că, pe lângă aplicarea indexării, noi facem această regularizare, prin diminuarea cotelor de impunere”, a declarat Ion Lungu, şeful executivului sucevean. Spre exemplu, în cazul locuinţelor, cota aplicată valorii de impozitare scade de la 0,102% la 0,097%, iar drept urmare, în 2020, pentru o garsonieră locuitorii reşedinţei de judeţ vor achita un impozit de 83 de lei, pentru un apartament cu 2 camere impozitul anual va fi de 149 de lei, pentru un apartament cu 3 camere se va plăti 215 de lei, iar pentru unul cu 4 camere va achita la casieriile Primăriei câte 268 de lei. „La nicio categorie de impozite sau taxe locale nu vor fi creşteri în 2020, ba dimpotrivă, există şi cazuri când scad cu 1 leu sau cu 2 lei, pentru că am rotunjit sumele în minus”, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Valabile rămân bonificaţiile de 10% acordate contribuabililor persoane fizice şi persoane juridice care îşi onorează anticipat, în integralitate, până pe 31 martie, impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe autoturisme. În 2020, pentru stimularea achiziţionării autovehiculelor electrice şi a celor hibrid, taxa pe acest gen de mijloace de transport este mai mică cu 95% decât în cazul celor clasice. Scutite de impozitul clădiri vor fi imobilele cu activităţi din domeniul social, la aceeaşi valoare stagnând şi taxa de salubritate, care, începând din august 2017 a fost crescută de la 5 lei de persoană şi lună la 9 lei de persoană şi lună.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: