PNL:

PSD îmbolnăveşte grav Sănătatea

De când au preluat puterea, PSD şi ALDE au aruncat Sănătatea într-o criză continuă. În ultimii 2 ani şi 4 luni România a trăit drame provocate de lipsa vaccinurilor antirujeolic, antigripal, anti-hepatita B. Criza stocurilor de imunoglobulină şi lipsa citostaticelor au traumatizat mii de pacienţi şi le-au ameninţat viaţa. Unu din trei români care suferă de o boală cronică are mari dificultăţi în a-şi găsi medicamentele prescrise de medic. Spitalele regionale mult promise de PSD sunt amânate oficial până la sfântul-aşteaptă. Pesediştii şi-au onorat cel mai dezastruos bilanţ din Sănătate cu o campanie neruşinată de imagine demarată chiar în pragul alegerilor europarlamentare, la comanda lui Liviu Dragnea. În paralel, cu modestie şi fără tam-tam, oameni serioşi din administraţii locale liberale construiesc spitale moderne, renovează unităţile medicale deja existente şi le dotează cu aparatură de ultimul tip.

 Adevăratul bilanţ al PSD în Sănătate: Criza vaccinului antirujeolic. 15.733 de cazuri şi 60 de decese, adulţi şi copii, provocate de epidemia de rujeolă din perioada februarie 2016-noiembrie 2018 criza vaccinurilor împotriva hepatitei B – din 2012 până în prezent; criza imunoglobulinei care a provocat un deces; criza stocurilor de vaccin antigripal din 2017; criza citostaticelor care a lăsat mii de bolnavi de cancer fără tratament; din 147 de spitale, doar 23 îndeplinesc condiţiile de acreditare; la 3 ani şi jumătate de la tragedia de la Colectiv, niciun pat de spital pentru arsurile grave; eşec total în îndeplinirea promisiunii PSD privind cele 8 spitale regionale.

Campanie pentru imaginea muribundă a lui Dragnea

La mai bine de un an de la preluarea mandatului de ministru al sănătăţii, Sorina Pintea a demarat o adevărată campanie de imagine făcând controale “inopinate” la spitalele care îi sunt în subordine descoperind abia acum că multe dintre ele se zbat în mizerie.

Adevărul este că ministrul Pintea a demarat aceste controale la comanda lui Liviu Dragnea. Faptul că aceste controale sunt motivate politic a devenit evident când Sorina Pintea a ajuns la Spitalul Orăşenesc Sinaia. Ea a postat pe facebook imediat că „există şi unităţi sanitare în care se face treabă”, felicitându-i pe cei care administrează spitalul. Postarea a fost ştearsă ulterior la ordin de partid când Sorina Pintea a aflat că spitalul este administrat şi a fost renovat de primăria Sinaia, condusă de liberalul Vlad Oprea.

Fără niciun ajutor de la Ministerul Sănătăţii şi cu sprijin minimal de la pesediştii de la conducerea CJ Prahova, primarul liberal Vlad Oprea a reuşit să modernizeze spitalul cu aceeaşi determinare cu care a făcut din Sinaia cea mai frumoasă staţiune montană din România. Din 2004 până în 2018, Spitalul Orăşenesc Sinaia a fost reabilitat în permanenţă, valoarea totală a lucrărilor şi echipamentelor ridicându-se la peste 10 milioane de lei. Mai mult, a demarat lucrările de proiectare a unui spital nou, unul din cele mai moderne din ţară, situat în imediata vecinătate a vechii unităţi medicale.

Unde nu e PSD, se poate !

Cazul Sinaia nu este unul singular. În ţară sunt multe exemple de administraţii liberale care s-au descurcat singure, fără să aştepte cu mâna întinsă fondurile alocate de Guvernul PSD.

Suceava. Un proiect de succes al administraţiilor liberale este modernizarea Spitalului Judeţean Suceava, aflat acum în topul calităţii serviciilor medicale. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, spune de unde a pornit totul: „Peste 50 de milioane de euro s-au investit în ultimul deceniu în Spitalul Judeţean. Consiliul Judeţean a finanţat cu circa 40% lucrările de reabilitare în fiecare an. În 2018, Comisia Europeană a decontat lucrări de 12 milioane de euro, iar în 2019 se vor deconta peste 20 de milioane de euro. Spitalul deserveşte astăzi întreaga zonă de Nord-Est a ţării”.

Toate clădirile spitalului şi cele 29 de secţii au fost modernizate. S-a construit un corp nou de clădire pentru tratament ambulatoriu de specialitate. Au fost achiziţionate echipamente şi aparatură medicală de înaltă performanţă. Anul acesta va fi construit un heliport pe terasa superioară a spitalului. În vreme ce guvernarea PSD nu a făcut nimic pentru condiţiile de tratament ale pacienţilor cu arsuri grave, administraţia liberală a judeţului va investi 8 milioane de euro pentru noi spaţii pentru chirurgie plastică şi tratamentul arsurilor grave.

Calitatea actului medical a crescut semnificativ. La nivel ambulatoriu, numărul pacienţilor deserviţi a crescut de la 47.000 de pacienţi/an în 2009 la 250.000 în 2018; s-a dublat numărul operaţiilor din blocurile operatorii; au fost angajaţi 128 de noi medici în specializări deficitare;

Arad. În ultimii 8 ani, administraţia liberală a investit 125 de milioane de lei în sănătate, din care 70 sunt fonduri europene. În următorii 5 ani sunt prevăzute noi investiţii în valoare de 60 de milioane de euro pentru modernizarea unităţii de primiri urgenţe şi pentru înfiinţarea unei secţii de chirurgie cardiacă de top. Gheorghe Falcă, primarul Aradului, detaliază: ”Nu cred că exagerez cu nimic atunci când spun că Aradul are cel mai modern spital de sănătate publică din ţara noastră, datorită politicii de investiţii a administraţiei locale liberale. Aradul este singurul oraş din ţară unde administraţia judeţului a construit din fonduri proprii un spital de la zero. Este vorba de Spitalul TBC din cadrul Spitalului Judeţean, care astăzi este printre primele 5 cele mai moderne din România”. În ultimii doi ani Primăria Arad a alocat câte 1 milion de euro pentru investiţii în sănătatea publică.

În următorii cinci ani, administraţia liberală a Aradului are în vedere investiţii de aproape 60 de milioane de euro la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad: două secţii noi (infecţioase adulţi şi oncologie), construirea unui complex matern-pediatrie, pe 7 nivele, în curtea actualului spital, un spaţiu nou pentru Unitatea de Primiri Urgenţe, extinderea Ambulatoriului şi înfiinţarea Cardiologiei Intervenţionale.

Cluj. În ultimii doi ani, Consiliul Judeţean a obţinut pentru spitale finanţarea a 12 proiecte europene în valoare totală de 165 de milioane de lei. Cu bani europeni vor fi modernizate Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Copii şi Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă. De asemenea, este prevăzută şi finanţarea lucrărilor de reabilitare şi dotare a ambulatoriilor spitalelor de Recuperare, Boli Infecţioase şi Pneumo-ftiziologie.

În 2019 suma cuprinsă la capitolul sănătate este cea mai mare din istoria Consiliului Judeţean Cluj – 27.067.000 lei pentru finanţarea a 14 spitale. Valoarea totală a proiectelor care vor fi implementate în 2019 pentru sănătate este de peste 75 de milioane de euro. În ceea ce priveşte destinaţia acestor sume, marea majoritate vor fi direcţionate înspre dotarea spitalelor cu aparatură medicală ultraperformantă, de ultimă generaţie.

Tot anul acesta, Consiliul Judeţean demarează procedurile pentru realizarea unui Spital Monobloc de Urgenţă pentru Copii, cu profil regional şi o capacitate de 700 de paturi. Spitalul va fi dat în folosinţă peste doi ani. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, declară: „După cum am promis, pentru Consiliul Judeţean Cluj 2019 e Anul Sănătăţii, atât în ceea ce priveşte alocările din bugetul propriu cât şi fondurile europene atrase de noi pentru modernizarea infrastructurii medicale din judeţ. Cifrele vorbesc de la sine iar beneficiile acestor investiţii în viaţă şi sănătate vor fi resimţite de clujeni, şi nu numai, extrem de curând”.

Ludovic Orban, preşedintele PNL: „Garantez fiecărui român că vom dezvolta un sistem de sănătate care să nu ducă românul la spital, să permită dezvoltarea medicinei preventive, să dezvolte reţeaua de medici de familie, să asigure cu adevărat analize aşa cum au făcut liberalii când au fost la putere pentru a diagnostica din timp eventualele boli care apar. Vreau să existe un sistem de sănătate din care să dispară corupţia, să dispară baronismul care există şi în spitalele de stat, în care să nu existe discriminare între cei care furnizează servicii medicale în sistem privat şi cei care furnizează servicii medicale în sistem public. Vreau un sistem de sănătate care să-i permită fiecărui român să trăiască atâtea zile câte îi dă Dumnezeu”. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: