Poliţiştii suceveni au mers din casă în casă

Poliţiştii suceveni au desfăşurat în ultima săptămână acţiuni de informare a persoanelor din comunităţile rurale pentru creşterea gradului de siguranţă a acestora şi prevenirea infracţiunilor de furt, tâlhărie şi înşelăciune şi au mers chiar din casă în casă.

 Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, în ultimele zile activităţile au fost concentrate în special în comunităţile cu populaţie de rit catolic, având în vedere sărbătoarea Paştelui Catolic.

Au fost desfăşurate activităţi preventive în comunităţile din Cacica, Pârteştii de Sus, Pârteştii de Jos, Soloneţ, Siret, dar şi în alte zone.

Poliţiştii au mers din casa în casă la persoanele vârstnice sau care trăiesc în case izolate şi le-au prezentat metode de operare ale hoţilor sau infractorilor care comit înşelăciuni prin diverse moduri de operare.

Totodată, reprezentanţii agenţilor economici au fost instruiţi cu privire la comercializarea alcoolului către persoane aflate în stare de ebrietate, consumul excesiv de alcool fiind cauza a numeroase fapte cu violenţă.

Au fost înmânate cetăţenilor la domiciliu sau în preajma lăcaşurilor de cult peste 400 de ghiduri cu recomandări preventive, iar în locaţii care asigură vizibilitate au fost lipite 80 de afişe.

Aceste acţiuni sunt circumscrise campaniilor de prevenire „Primăvara siguranţei” şi „Împreună pentru o comunitate mai sigură”, având ca scop prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în special în contextul apropierii Sărbătorilor Pascale, dar şi al minivacanţei de 1 Mai.

Poliţia Judeţeană Suceava mai arată că, în completarea activităţilor de informare şi responsabilizare, poliţiştii au continuat acţiunile pentru prevenirea actelor ilicite de comerţ, ştiu fiind faptul că în această perioadă unii comercianţi, din dorinţa realizării unor câştiguri rapide, profită de consumatori, inclusiv prin realizarea unor acte ilicite de comerţ.

Poliţiştii atrag atenţia că potrivit Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite constituie activităţi comerciale ilicite şi au ca efect aplicarea, faţă de cei care le-au săvârşit, a măsurilor prevăzute în prezenta lege, următoarele:

> efectuarea de acte de comerţ fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru desfăşurarea unei activităţi comerciale sau cu încălcarea de către comercianţi a obiectului activităţii lor comerciale, stabilit în condiţiile legii;

> revânzarea la un preţ mai mare a mărfurilor cumpărate din unităţile de desfacere cu amănuntul; revânzarea mărfurilor cumpărate de la un comerciant cu amănuntul, cu un preţ mai mare cu 10% decât cel de cumpărare. În cazul în care mărfurile suferă operaţiuni de prelucrare din care nu rezultă un produs nou, de reambalare, depozitare şi alte asemenea, preţul nu poate fi mai mare decât cu cel mult 20%;

> cumpărarea de produse, în scop de revânzare, de la restaurant, cofetărie, bar, cantină, unitate de turism sau altă unitate similară;

> stocarea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piaţă şi revânzării lor ulterioare;

> ascunderea, alterarea sau distrugerea de acte ori documente, neînregistrarea mărfurilor, precum şi ţinerea unei duble evidenţe contabile, în scopul sustragerii de la plata unor impozite sau taxe;

> vânzarea de mărfuri de către comercianţi în alte locuri decât cele autorizate de primării sau în afara condiţiilor înscrise în licenţe;

> condiţionarea vânzării unui produs de cumpărarea altui produs;

> orice altă faptă săvârşită de un comerciant cu scopul de a crea un deficit pe piaţă în aprovizionarea cu mărfuri a populaţiei.

În acest context, la data de 20.04.2019, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Suceava au organizat o acţiune punctuală pe raza judeţului pe linia prevenirii şi combaterii comerţului neautorizat, fiind verificate 9 societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale/familiale.

Au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 35.000 lei, la Legea nr.12/1990 republicată, privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: