„Un buget şi o gândire curajoase, pentru dezvoltarea judeţului Suceava”

> Din totalul de 529 de milioane de lei, 212,4 milioane de lei sunt cheltuieli de dezvoltare, ele crescând de la 30% la 40% din buget, a reliefat Gheorghe Fluture

 Bugetul Consiliului Judeţean Suceava pe anul 2019 a trecut, ieri, de votul deliberativului, întrunit în şedinţa ordinară a lunii aprilie. Prin proiectul de buget, veniturile au fost dimensionate la 452 de milioane de lei, iar cheltuielile la 529 de milioane de lei, cu un deficit de 76,9 milioane de lei, acesta urmând a fi acoperit din excedentele înregistrate în anii anteriori. La capitolul venituri, 81 de milioane de lei sunt sume defalcate din impozitul pe venit, la care se adaugă 246,3 milioane de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată (TVA). Din această din urmă categorie de fonduri, pentru drumurile judeţene sunt alocate 14,6 milioane de lei. Consiliul Judeţean primeşte subvenţii de la bugetul de stat, constând în alocări în valoare de 77,8 milioane de lei în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cât şi pentru achitarea drepturilor persoanelor cu handicap. Doar pentru investiţiile PNDL, în judeţ vor ajunge 67,6 milioane de lei, în cauză fiind proiectele de modernizare a opt drumuri judeţene, cât şi cel de consolidare a Şcolii Speciale din Gura Humorului. La proiectele cu finanţare externă nerambursabilă, respectiv la SMID şi drumul axial Dolhasca – Suceava – Dărmăneşti, sunt disponibile 47 de milioane de lei, dintre care pentru proiectul de infrastructură rutieră sunt prevăzute 36 de milioane de lei. În ceea ce priveşte veniturile proprii, acestea sunt de 4,8 milioane de lei, provenind din taxe, închirieri şi concesiuni. La capitolul cheltuieli, cele cu aparatul propriu al Consiliului Judeţean sunt în valoare de 44,6 milioane de lei, pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului fiind prinse 136,1 milioane de lei. Cele şase unităţi de învăţământ special din judeţ şi Centrul de Resurse Educaţionale primesc 12 milioane de lei, iar pentru Programul guvernamental „Cornul şi laptele” se acordă 13,8 milioane de lei. Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ion cel Nou” Suceava beneficiază de 54,9 milioane de lei, faţă de 18,2 milioane de lei în 2018.

„Anul acesta avem alocat de trei ori mai mult. Este vorba, inclusiv, despre cheltuieli pentru dezvoltare, cea mai mare pondere având-o grupul operator cu patru noi săli de operaţii” a arătat Gheorghe Flutur, şeful executivului judeţean, adăugând că, la dotări, intră şi un scientigraf în valoare de 1,8 milioane de lei. La Muzeul Bucovinei sunt prevăzute alocări de 13,4 milioane de lei, Centrul Cultural „Bucovina” va primi 13,3 milioane de lei, iar Biblioteca Bucovinei „I.G. Sibera” – 3,6 milioane de lei. Regia Autonomă Aeroportul „Ştefan cel Mare” va beneficia, pentru servicii „neeconomice”, de 2,5 milioane de lei, faţă de 9 milioane de lei în 2018, diminuarea fiind justificată prin aceea că, la atingerea pragului de 250.000 de pasageri pe an, unitatea aeroportuară a intrat pe autofinanţare. În 2019, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri va avea un disponibil de 184 milioane de lei, dintre care 67,4 de milioane de lei prin PNDL, iar la cheltuieli de capital, din fonduri ale Consiliului Judeţean, pentru investiţii se alocă 30 de milioane de lei. Finanţările nerambursabile din bugetul Consiliului Judeţean pentru organizaţii neguvenamentale, unităţi de cult, pentru asistenţă socială, sănătate, activităţi sportive, de tineret şi culturale se vor ridica la 2,27 de milioane de lei. Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava primeşte 405.000 de lei, Centrul Militar Judeţean – 500.000 de lei, iar Direcţia pentru Evidenţa Persoanei – 31,1 milioane de lei.

„Dacă anul trecut erau cheltuieli de dezvoltare de 30%, bugetul Consiliului Judeţean de anul acesta are cheltuieli de dezvoltare de 40% din total. Din 529 de milioane de lei, 212,4 milioane de lei sunt cheltuieli de dezvoltare. Eu cred că este vorba despre un buget şi o gândire curajoase pentru dezvoltarea judeţului Suceava” a reliefat Gheorghe Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: