La Suceava, cea mai importantă expoziţie de artă românească a Brukenthalului în afara zidurilor sale

Din 12 aprilie 2019, la Muzeul de Istorie din Suceava al Muzeului Bucovinei îşi primeşte vizitatorii o expoziţie copleşitoare prin valoarea pictorilor care le semnează şi a picturilor reunite pe simeze. Ea a fost salutată de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, ca un crâmpei de Brukenthal menit să ne provoace, să ne îndemne să mergem la Sibiu să vedem întregul, preşedintele menţionând şi o posibilă prezenţă a Bucovinei ca răspuns la invitaţia adresată de acelaşi Sibiu în ipostaza de capitală a gastronomiei. Dar rămânând la „ospăţul” oferit privirilor noastre de regalul artistic, cum a apreciat Constantin-Emil Ursu, director-general al Muzeului Bucovinei, aceste „Pagini de artă românească. Lucrări de pictură din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal – secolele XIX-XX”, ajuns la Suceava, să menţionăm tot din cuvântul directorului-general că ideea s-a născut cu prilejul prezenţei sale la Sibiu, la lansarea celui mai recent volum al prof. univ. dr. Adrian Sabin Luca, director-general al Brukenthalului, pe linia unei frumoase colaborări, şi cu Brukenthalul, şi cu Peleşul, temporizată doar pe perioada restaurării muzeului sucevean, dar şi cu Muzeul Naţional al Liechtensteinului, graţie căruia peste „o lună şi ceva vom deschide o expoziţie de artă tibetană”, cu exponate din donaţia austriacului Heinrich Harrer (cunoscut publicului de la noi ca protagonist al filmului „7 ani în Tibet” în interpretarea lui Brad Pitt).

Reprezentanta Muzeului Naţional Brukenthal, dr. Iulia Mesea, curatorul expoziţiei, autoarea catalogului acesteia, a prezentat-o, subliniindu-i însemnătatea, „cu totul specială, cea mai importantă de artă românească în afara Muzeului”, criteriul ales – cel cronologic, punând în lumină „primii artişti cu studii în străinătate, cu educaţie academică”, artişti dornici să valorizeze şi să atragă atenţia asupra bogăţiei spiritualităţii româneşti, nume sonore, dar şi opere de incontestabilă calitate cu autori mai puţin cunoscuţi publicului larg: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Tattarascu, Sava Henţia, Constantin Daniel Stahi, Constantin Lecca, Mişu Popp, Arthur Coulin, Octavian Smigelschi ş.a. pentru secolul XIX, Max Hermann Maxi, Hans Eder, Ştefan Popescu cu propensiuni în zona avangardei, Elena Popea, Rodica Maniu, Magdalena Rădulescu, reprezentante ale „emancipării femeilor artiste”, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Francisc Şirato, Ştefan Dimitrescu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, Lucian Grigorescu ş.a. pentru secolul XX. Aleasă să ilustreze coperta catalogului, pictura „Garoafe” de Ştefan Luchian „devine eroina expoziţiei”. Căldura extraordinară, dragostea pentru culoare a ansamblului pot să coexiste cu sentimentul privilegiului, dacă vom poposi profund în faţa fiecărei lucrări, a acestor „mici perle de artă românească”, a mai spus dr. Iulia Mesea, care înşirate într-un colier vor reprezenta un dar minunat acum, în preajma Sărbătorilor.

La rându-ne, i-am sugerat oaspetelui un dar asemenea printr-o vizită, după aceea, de la Mănăstirea Voroneţ, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni, profitând şi de prezenţa managerului acestuia, pr. Teodor Brădăţanu, la vernisaj. Vernisaj cu multă lume interesată şi cu multe persoane din echipa Muzeului Bucovinei cu ochii strălucind de bucuria evenimentului. „O echipă de oameni minunaţi!”, cum a spus şi dl Gheorghe Flutur, după ce a pomenit de puternica dezvoltare a Muzeului, anul trecut cu aproape patru sute de mii de vizitatori. Mulţumind tuturor (biroului de artă, serviciului conservare, îndeosebi), Constantin-Emil Ursu a promis grijă maximă pentru valoroasele lucrări încredinţate Muzeului Bucovinei de Muzeul Naţional Brukenthal.

În ceea ce priveşte expoziţia, vizionarea acesteia ar trebui trecută şi în agendele personale, şi în programul manifestărilor cultural-ştiinţifice organizate, găzduite până la începutul verii la Suceava. Interesul există, deja am fost întrebaţi despre ea nu numai de iubitori de artă din judeţ, dar şi de dincolo de graniţă, din nordul Bucovinei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: