În ţara lui „El cóndor pasa”

Salutată de dr. Gheorghe Bogdan Cărăbuş, managerul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, ca un oaspete ales, coborât de la peste 4700 metri altitudine, cu un pulover lucrat manual din lână de alpaca (vopsită în culori naturale extrase din diverse specii de cactus) şi cu o împletitură asemenea acoperind masa -„colţ” al amintirilor – o carte despre Machu Picchu, un album cu muzică peruană, un ghid al companiei londoneze Intrepid Group, care nu doar a ajutat-o să-şi îndeplinească visul, ci are şi un concept original asupra practicării turismului, ca un mijloc de susţinere economică a comunităţilor mici, izolate şi sărace, şi a ocrotirii naturii ş.a.-, prof. Oltea Prelucă a chemat publicul reunit pe 11 aprilie 2019 în Sala de Arte „Elena Greculesi să o însoţească în Peru. A venit invitată a Asociaţiei Seniorilor Bucovineni (ASB), condusă de prof. Tamara Sabin, într-o manifestare coordonată din partea ASB de prof. Viorica Scăunaşu, a venit cu plăcere, în ciuda timpului ritmat accelerat de faza finală a unui doctorat şi a unei cărţi (despre Torouţiu) şi a transmis-o molipsitor celor prezenţi, nu numai seniori, ci şi de alte vârste. Tot cu plăcere şi cu vizibilă mândrie provenind din solidaritatea de breaslă, dar şi din capacitatea mai rară de a admira, prof. Tamara Sabin i-a creionat un portret al meritelor şi recunoaşterilor, adunate într-o viaţă dăruită deopotrivă şcolii, familiei şi permanentei autoconstrucţii. Astfel că la mai puţin de un deceniu distanţă de pensionare, prof. Oltea Prelucă este implicată în proiecte internaţionale cu elevii, termină şi un doctorat, şi o carte şi călătoreşte la mii de kilometri depărtare de România, dornică să-şi îmbogăţească mintea şi sufletul. Iar pentru memoria noastră, ea este diriginta care le-a cerut elevilor ei bănuţi în locul florilor de la începutul anului şcolar, bănuţi care i-au asigurat unei fetiţe din Maroc (ţară musulmană, în care accesul la carte pentru fetiţe este redus) asigurarea şcolarităţii pentru câteva luni de zile.

Darul călătoriei i-a aparţinut fiicei sale, Angela, director de marketing în Londra, la compania menţionată, astfel că cele trei săptămâni au reprezentat pentru Oltea Prelucă şi bucuria descoperirii Peru-ului cu fiica alături, intensificată de porţiunile lungi de mers pe jos, cu somnul în cort şi mâncarea pregătită de localnicii cărora le revine o parte din preţul călătoriei plătit de turişti, „porterii” care le asigură şi transportul bagajelor pe spinarea căluţilor.

Nu putem povesti tot ce ne-a povestit prof. Oltea Prelucă, retrăindu-şi întineritor periplul din decembrie prin ţara lui „El cóndor pasa”, piesa muzicală de care îşi leagă începutul visului de a ajunge în Peru, dar cum împreună am sosit abia la Poarta Soarelui, îi invităm pe cititorii care ar vrea să le cunoască – ţara şi călătoarea! – pe 16 mai 2019, ora 11,00, tot la Biblioteca Bucovinei, pentru continuarea tot împreună a drumului spre Machu Picchu, sub cerul străbătut din când în când aievea de condor. Acelaşi ca atunci când ascultându-i cântecul închidea ochii şi visa. Doar că de data aceasta cu ochii larg deschişi. Şi pentru ea, şi pentru noi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: