Când se vor finanţa investiţiile din judeţul Suceava, prevăzute încă din 2017 în master planul investiţiilor în turism?

Aqua Park în oraşul Gura Humorului, realizare pârtie de schi artificială – schi pe timp de vară, sanie-tobogan şi tubing în oraşul Gura Humorului; amenajarea unui parc de tip „Adventure” în comuna Suceviţa; amenajarea unei pârtii de schi în comuna Suceviţa; construirea unui patinoar în comuna Suceviţa; domeniu schiabil în Munţii Călimani, în comuna Şaru Dornei; dezvoltarea domeniului schiabil în municipiul Vatra Dornei; creşterea atractivităţii staţiunii turistice Vatra Dornei prin optimizarea şi creşterea reţelei de producere a zăpezii artificiale în municipiul Vatra Dornei; creşterea calităţii serviciilor turistice în Bazinul Dornelor prin amenajarea posturilor de salvamont în municipiul Vatra Dornei sunt câteva dintre investiţiile prevăzute în master planul investiţiilor în turism aprobat în anul 2017 şi care nu au început, arată deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, într-o interpelare adresată ministrului Turismului, Bogdan Trif.

Deputatul liberal sucevean menţionează că toţi miniştrii care au condus Ministerul Turismului în ultimii 7 ani au declarat public că vor susţine investiţii publice consistente în turism, în special în Bucovina.

„Argumentele pentru susţinerea unor investiţii guvernamentale în domeniul turismului în această regiune sunt multiple: unicitatea mănăstirilor din judeţul Suceava; generozitatea reliefului care permite dezvoltarea turismului montan şi a pârtiilor de schi; înzestrarea naturală deosebită, care permite turism de cea mai înaltă calitate. În anul 2017, Guvernul a aprobat o hotărâre (HG nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism – Master planul investiţiilor în turism – şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism) în care au fost incluse o serie de obiective de investiţii la nivelul judeţului Suceava” arată Bălan.

El precizează că, în decembrie 2018, Guvernul a adoptat o nouă hotărâre (HG nr. 1.022/2018), deoarece realizarea investiţiilor în turism a înregistrat un eşec total, pentru că doar un singur proiect la nivelul întregii ţări a primit avizul Consiliului tehnico-economic al Ministerului Turismului.

„Realizarea, într-o primă etapă, a acestor obiective de investiţii ar fi deosebit de importantă pentru economia judeţului Suceava şi pentru crearea de noi locuri de muncă bine plătite” îi spune Bălan ministrului.

El îl întreabă pe Bogdan Trif care este bugetul total alocat în anul 2019 pentru realizarea obiectivelor de investiţii cuprinse în H.G. nr. 558/2017 şi care este valoarea totală pe care o pot solicita administraţiile locale din judeţul Suceava în anul 2019 pentru proiecte de investiţii în turism de importanţă locală.

„Având în vedere că prin HG nr.1022/2018 Guvernul a modificat şi relaxat criteriile de finanţare a investiţiilor, vă solicit să precizaţi dacă ministerul a informat fiecare administraţie publică cuprinsă în master planul investiţiilor pentru turism şi dacă Ministerul Turismului a asigurat suportul tehnic pentru ca primăriile să poată depune proiecte mature, eligibile, ca să atragă finanţarea şi să realizeze investiţiile” mai cere Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: