La USV

Eveniment de informare şi formare pentru susţinerea brevetării europene a invenţiilor sucevene

La Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava va avea loc astăzi, începând cu ora 13, în amfiteatrul „Dimitrie Leonida” din corpul D, evenimentul de informare şi formare intitulat „Brevetul european – Masă rotundă şi atelier de lucru”.

Potrivit reprezentanţilor USV, clasamentele publicate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) în luna martie 2019 reconfirmă statutul de lider naţional al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în domeniul inventicii universitare.

În acest scop, USV iniţiază o serie de acţiuni pentru susţinerea brevetării europene a invenţiilor sucevene.

„Programul manifestării include, într-o primă parte, o masă rotundă în cadrul căreia va fi dezbătut dualismul cercetare deschisă – cercetare protejată, cu care se confruntă în prezent mediul academic internaţional. Pe de o parte, a crescut constant presiunea «Publish or Perish», la care este supusă comunitatea universitară atât pentru finanţarea instituţională sau de proiect, cât şi pentru promovarea în carieră, fapt ce implică prezentarea deschisă a rezultatelor cercetării pentru a putea fi disponibile oricărei persoane sau companii interesate. Pe de altă parte, aşteptările societăţii se îndreaptă tot mai mult către o valorificare directă a rezultatelor cercetării universitare, fapt ce implică protejarea rezultatelor cercetării, brevetarea acestora şi transferul lor tehnologic direct prin contracte cu companii existente sau antreprenoriat. În a doua parte a evenimentului, se va organiza un atelier de lucru pentru elaborarea şi depunerea unei cereri de brevet european, începând de la idee şi până la respectarea normelor de redactare ale unei cereri de brevet european” a arătat sursa citată.

Evenimentul este coordonat de prorectorul cu activitatea ştiinţifică al USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, şi îi are ca invitaţi pe prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, lider al activităţii de inventică din USV şi fondatorul primei companii spin-off a USV, şi Lucian Gheorghiu, preşedinte executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava.

Manifestarea este susţinută în cadrul proiectului „Excelenţă în cercetare avansată, leadership în inovare şi brevetare pentru dezvoltarea universităţii şi regiunii” – Excalibur, contractul de finanţare nr. 18PFE/16.10.2018 cu Ministerul Cercetării şi Inovării, proiect de dezvoltare instituţională – proiect de finanţare a excelenţei în CDI, programul 1 – Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, subprogramul 1.2 – Performanţă instituţională, Planul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2015 – 2020 (PNCDI III). (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: