„Eroi ai hărţii mele”

Cine s-ar fi gândit că se poate întocmi o hartă a eroilor? Mulţi dintre noi poate că nu ne-am gândit că eroii, oameni simpli, ca mine şi ca tine, bărbaţi luaţi de la plug şi de la coasă, ori feciori cărora abia le creştea mustaţa, nu au apărut şi nu vor apărea în manualele de istorie. Eroii aceştia pe care nu-i găsim în paginile manualelor nu au purtat lozinci false, nu s-au bătut cu pumnii în piept în faţa aparatelor de filmat. Eroii adevăraţi, dragii mei, şi-au lăsat mamele plângând în poartă, şi-au lăsat copiii orfani, şi-au lăsat satul pentru a muri pentru ţară şi pentru neam.

Domnul Constantin Crăciun, dincolo de faptul că este colonel, este un om cu adânc respect pentru eroii care au fost, un om cu adâncă preţuire pentru veteranii de război, bătrâni cu care a stat şi încă mai stă de vorbă ore în şir, cu creionul în mână şi cu a sa conştiinţă pe frunte. Stând de vorbă cu veteranii de război şi ascultându-le mărturiile, col. C-tin Crăciun a adunat experienţele războiului trăite de oamenii de la ţară ca pe nişte nestemate prinse pe stema inimii, în cartea intitulată „Eroi ai hărţii mele”. Harta este cea a judeţului Suceava, autorul mulţumindu-le „eroilor mei pentru onoarea acordată de a-i asculta şi nota lecţiile lor de viaţă, de a le lăsa povestirile lor spre contemplare urmaşilor noştri de mâine şi din vecie…”, mulţumiri pe care le aduce în Cuvântul înainte intitulat „Eroi şi eroism”.

Lansarea cărţii „Eroi ai hărţii mele” a avut loc vineri, 5 aprilie a.c., la Şcoala Gimnazială din Vadu Moldovei. Directoarea şcolii, prof. Iacob Alina, ne-a întâmpinat cu versul arghezian „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, iar grupul vocal „Mioriţa” al şcolii gazdă a dat greutate evenimentului prin intonarea Imnului de Stat „Deşteaptă-te, române!”, făcând ca inimile să ne bată mai cu putere. Alegerea ca prezentarea cărţii să fie făcută de către dna prof. Virginia Bîrleanu a fost una inspirată, deoarece dumneaei a trăit toată viaţa pentru şcoală, pentru educarea copiilor, pentru a valorifica tot ce este frumos, pur şi adevărat în Vadu Moldovei. Dumneaei a precizat în cuvântul său că „ne aflăm pe aceste meleaguri pe care şi-au lăsat amprenta Găneştii; ne aflăm pe aceste meleaguri pe unde a trecut cândva albia râului Moldova, existând multe mărturii în acest sens”.

Doamna prof. Virginia Bîrleanu ni l-a prezentat pe autorul cărţii prin câteva date biografice, subliniind dăruirea cu care acesta se ocupă, în calitate de redactor-şef, de revista „Plăieşii”, o revistă cu caracter cultural-istoric. Se pare că dl col. Constantin Crăciun are în sânge cultul eroilor, nu doar prin publicarea acestei „cărţi-document”, cum a spus dna Bîrleanu, deoarece „o carte de acest fel nu se poate scrie oricum, o carte a mărturiilor celor care au fost pe front” reprezintă „o pagină de istorie adevărată”. Dna prof. Bîrleanu Virginia descrie în câteva cuvinte coperta cărţii, realizată cu mult simţ istoric şi artistic de Alex Pantea: sub crucile soldaţilor necunoscuţi stau îngropate visele acelor tineri, dorul lor de casă, viaţa pe care şi-au imaginat-o cu pruncii pe genunchi, nu sub un pământ străin, nu sub un cer îndepărtat. În interior, Mausoleul de la Mărăşeşti, încadrat de portrete ale veteranilor de război ne poartă în trecut, în istoria ce s-a scris cu jertfă umană. Iată ce concluzionează ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în „Cuvânt de bunăcuvântare”: „Prima cronică a neamului nu este scrisă pe hârtie, ci este săpată pe piatra Columnei lui Traian şi ea vorbeşte tuturor despre cine ne-au fost strămoşii.” Doamna prof. Bîrleanu Virginia nu trece cu vederea Prefaţa semnată de istoricul comandor Gheorghe Vartic, citându-l: „Eroii hărţii colonelului Constantin Crăciun sunt oameni din toate categoriile sociale – ţărani, muncitori, funcţionari, militari cu grade de la soldat până la general – cu destine diferite, dar care şi-au făcut exemplar datoria faţă de patrie.”

În cele 234 pagini ale cărţii, arată dna prof. Virginia Bîrleanu, sunt prezentate peste 30 de chipuri de veterani de război, autorul fiind „un bun portretist”, căci nu trece direct la redarea mărturiilor însemnate, ci mai întâi îi prezintă din mai multe perspective: date personale, locul natal, şi aduce în faţa cititorului şi portretul psihologic al fiecărui protagonist. Lucru demn de luat în seamă, autorul redă întâmplările prin care eroii au trecut acolo, în prima linie a frontului, în graiul dulce moldovenesc rostit de veterani, dând o notă suavă şi emoţionantă cărţii: „Foamea şî grija mâncării mă făcia sî visăz zâlili ge-acas’, cu tăţi în juru mesii plinî di mâncari, avem pe-ndestulati… Noaptia mă gândiam la ai mei, ci-or faci oari!” Prezentarea cărţii, făcută cu pricepere de dăscăliţa de limba şi literatura română Virginia Bîrleanu, a fost presărată cu lecturarea unor fragmente din carte, liniştea din sală redând parcă trăirile celor prezenţi la auzul acestor mărturii, uneori de-a dreptul cutremurătoare. Drept dovadă a faptului că această carte a fost bine gândită şi concepută, este şi aceea că fiecare capitol destinat unui erou-veteran are un motto ales de autor din chiar mărturisirile interlocutorului, ca o concluzie, ca o esenţă a întâmplărilor: „Am luptat ca nişte lei!” (veteran Mandache I. Nicolae); „Din munţii Tatra până la Fălticeni am venit pe jos” (veteran C-tin Sumanaru din Valea Glodului); „Am plecat la război cinci fraţi şi trei cumnaţi” (veteran Ghe. Constantin din Rotunda, com. Liteni); „Părinţii mei au apucat ultimul tren din Cernăuţi spre ţară, altfel ajungeau undeva în Siberia” (veteran Frăţian Orest Melentie), „L-au omorât pe tata ca pe un câine!” (veteran Ghe. Mircea Simioniuc din Burdujeni Suceava), „A fost bine că nu a trebuit să-mi taie piciorul!” (veteran Toader Răileanu) etc. Să nu uităm să amintim şi de imaginile din carte, fotografii ale veteranilor, dar şi ale monumentelor închinate celor care au luptat pentru apărarea ţării. Multe ar fi de redat din cuvântul dnei prof. Virginia Bîrleanu, dar nu ne permite spaţiul. Dumneaei a încheiat cu îndemnul adresat tinerilor de a-şi întocmi o mică bibliotecă acasă, cu îndemnul de a citi, căci numai prin studiu şi lectură, numai prin savurarea mirosului tiparului ne putem cunoaşte trecutul, rădăcinile şi istoria.

În continuare a luat cuvântul dnul col. Nicolae Niga, directorul revistei „Plăieşii”, care a spus că toată cartea este foarte interesantă şi, pornind de la titlul cărţii, s-a adresat direct eroilor cunoscuţi sau anonimi: „Când ţara te-a chemat, tu n-ai şovăit. Ai rostit Doamne-ajută!, şi făcându-ţi cruce ai pornit la bătălie. Ai schimbat plugul şi coasa cu arma. Te-ai învelit cu mantaua cerului.” Dumnealui a înţeles pe deplin mesajul cărţii: omagierea eroilor.

Domnul col. Dumitru Davidel vede în carte un mic „pomelnic” al eroilor care au luptat fără ezitare pentru ţară, şi găseşte foarte inspirată alegerea localităţii Vadu Moldovei ca loc de lansare a ei. În primul rând între coperţile cărţii se află şi mărturiile a trei veterani de război din Vadu Moldovei: Manole Neculai („Am luptat pe toate fronturile în Războiul cel Mare din 1916-1919”), Ion Lupu (zis Leon) („Din patru fraţi, unul a trecut şi prin lagăr la ruşi.”) şi Suman C-tin („Pe front mă bucuram în fiecare dimineaţă că văd soarele, însemna că am mai trăit o zi!”), dar şi mărturiile dnei prof. Virginia Bîrleanu despre evacuare. Aceşti oameni din Vadu Moldovei au îndurat, ca toţi soldaţii români, foamea, setea, frigul, spaima. Mulţi dintre soldaţi, aproape copii, îşi strigau mamele în momentele de agonie. Mărturisirile sunt dureroase, dar spuse cu patos, cu iubire de ţară şi cu precizie, parcă s-ar fi întâmplat ieri, şi corecte din punct de vedere istoric. Multe a avut de îndurat soldatul român în tranşee sau în lagăre: au băut apă din urma calului, au mâncat pâine îngheţată, au dormit pe picioare în timpul marşurilor de sute de kilometri.

Autorul a argumentat de ce a dorit să-şi lanseze cartea la Vadu Moldovei: „Am venit aici pentru că de aici este dna prof. Virginia Bîrleanu şi de câte ori o vizitez, descopăr lucruri noi şi preocupări deosebite ale dumneaei. Dumneaei mereu a descris faptele de istorie ale acestor meleaguri. Însuşi tatăl dumneaei a fost ostaş în Primul Război Mondial. Frontul fiind pe Suha-Oglinzi, dna prof. ne-a explicat ce a însemnat evacuarea, din cauza faptului că în sat era rezerva armatei ruse. Am venit aici pentru că „am stat de vorbă” cu caietul lui Neculai Manole (el neştiind carte, i-a dictat unui nepot să scrie prin ce a trecut în război). Vreau să vă spun că Neculai Manole m-a învăţat istorie: citindu-i mărturisirile, a trebuit să mă documentez şi ţin să subliniez că totul era corect, exact. Am venit aici pentru povestea lui C-tin Suman, cel care a făcut premilitara la Ioneasa. Povestea acestor eroi se completează una pe alta. Pentru mine nu sunt eroi doar cei care au murit: mama este eroină, profesorii sunt eroi. Dar nu vreau să fac acum teoria eroismului. Am venit aici pentru directoarea şcolii, cu care am mai colaborat, am venit aici pentru dna Lenuţa Rusu.”

În sală au fost prezenţi urmaşi ai eroilor veterani de război: Vasile Manole (fiul lui Neculai Manole), Aurica Pascaru (urmaşa lui Ion Pascaru), Anişoara Pintilie (fiica lui Ion Onofrei, rănit pe front în al Doilea Război Mondial), Pintilie Spiridon (urmaşul lui Spiridon Pintilie), Costică Sandu (fiul lui Nastase Sandu, cel care a murit înainte de a-şi cunoaşte fiul) şi mulţi, mulţi alţii.

Manifestarea s-a încheiat cu interpretarea unor cântece de cătănie de către Grupul Moldava de la Clubul Copiilor Fălticeni. Cântece precum Pleacă Ghiţă în armată”, „Lină Chirolină”, „Trece-un tren cu militari” au fost apreciate de către cei prezenţi.

Ce mai putem adăuga decât cuvântul din finalul cărţii: „Dumnezeu să binecuvânteze eroii hărţii mele!”

LENUŢA RUSU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: