15 obiective afectate de viituri vor obţine finanţare guvernamentală de 118 milioane de lei

> „Degeaba reparăm drumuri care au fost afectate în urma inundaţiilor, dacă nu rezolvăm definitiv aspectele care ţin de îndiguiri, de consolidări de maluri şi de alte lucrări de punere în siguranţă” a declarat prefectul Mirela-Elena Adomnicăi

Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) are de remediat importante pagube pe care viiturile din anul 2018 le-au făcut pe cursurile de apă din judeţul Suceava. În şedinţele de anul trecut ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au fost inventariate şi aprobate 37 de lucrări, 11 dintre stricăciunile înregistrate ca urmare a condiţiilor meteorologice vitrege fiind remediate cu prilejul unor intervenţii derulate până la finele anului, valoarea lucrărilor fiind de circa 3,37 de milioane de lei. Pe de altă parte, Mirela-Elena Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, a informat ieri, într-o conferinţă de presă, că pentru încă 15 obiective se fac demersuri în vederea propunerii şi adoptării, la iniţiativa Ministerului Apelor şi Pădurilor, a unei hotărâri a Guvernului României privind acordarea de finanţare din Fondul de urgenţă, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 118,568 de milioane de lei. Potrivit prefectului Adomnicăi, diferenţa de zece lucrări care sunt necesare, aferente unor puncte fixe din bazinele hidrografice de pe raza municipiului Suceava, sunt prinse şi aprobate în vederea executării, în cadrul Programului Operaţionale Infrastructura Mare (POIM).

„Astfel, pentru cele 37 de probleme pe care le-am înregistrat în 2018, practic toate au fost alocate pe surse de finanţare, în vederea remedierii acestor probleme. Degeaba reparăm drumuri care au fost afectate în urma inundaţiilor, dacă nu rezolvăm definitiv aspectele care ţin de îndiguiri, de consolidări de maluri şi de alte lucrări de punere în siguranţă a tot ce înseamnă bazine hidrografice de pe raza judeţului Suceava” a reliefat Mirela-Elena Adomnicăi.

Ploile abundente şi vântul puternic din perioada iunie – august 2018 au afectat infrastructura din 106 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului, pagubele totale fiind estimate la aproximativ 153,5 milioane de lei. Printr-o hotărâre de guvern, în primă fază, în judeţ au ajuns aproximativ 5,48 de milioane de lei, printr-un act normativ ulterior, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale alocându-se un total de circa 25,24 de milioane de lei. În vederea activării Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), Instituţia Prefectului a centralizat stricăciunile produse, valoarea estimată a pagubelor din 104 de unităţi administrativ-teritoriale, cât şi celor şapte administratori de infrastructură de pe raza la nivelul judeţului, ridicându-se la aproape 151 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: