Florin Sinescu:

Subiecte locale sunt transformate în teme de campanie pentru alegerile europarlamentare

Fostul prefect de Suceava, Florin Sinescu, a constatat că subiectele abordate în precampania pentru alegerile europarlamentare în judeţul Suceava nu au legătură cu agenda europeană a României, ci doar cu teme locale, despre asfaltări de drumuri sau magistrala de gaz spre Vatra Dornei.

Sinescu a arătat într-o analiză postată pe pagina sa de socializare că au debutat 2 ani electorali pentru România, iar prima bătălie politică bate la uşă, respectiv alegerile pentru Parlamentul European.

El explică în analiză că acest tip de alegeri nu a reprezentat pentru români o zonă specială de interes, iar prezenţa la vot la alegerile organizate începând cu anul 2007 şi până astăzi confirmă acest lucru, pentru că în jur de 30% din români şi-au exprimat opţiunea de vot, la scrutinele organizate, ceea ce este extrem de puţin faţă de ce ar fi trebuit să reprezinte aceste alegeri.

Fostul prefect adaugă că acum România trimite la Bruxelles 32 de parlamentari în loc de 33, pentru că Marea Britanie e „în joc de glezne” faţă de Uniunea Europeană, urmând a organiza alegeri europarlamentare, cu toate că pe agenda lor există Planul Brexit, iar concretizarea ieşirii din Uniune va fi realizată, cel mai probabil, ulterior, până la sfârşitul anului.

„În România suntem în plină precampanie electorală, chestiune pe care am inventat-o noi, românii, pentru că, efectiv, campania debutează pe 27 aprilie. Mesajele politice curg atât din zona de stânga, cât şi din cea de dreapta şi mă întreb dacă acestea sunt ancorate în realitatea europeană în care ne situăm de la 1 ianuarie 2007 şi, totodată, dacă acestea sunt conform aşteptărilor noastre” arată Sinescu.

El este dezamăgit că temele interne reprezintă subiectele livrate populaţiei, fie că este vorba de mesaje transmise de la centru, fie de cele din teritoriu.

Astfel, la nivel naţional polemicile politice de campanie se învârt în jurul subiectului justiţie, iar în rest cam nimic şi că, mai mult, se va organiza şi referendum cu aceeaşi temă, care nu poate conduce decât la îndepărtarea de tema principală care o reprezintă alegerile europarlamentare.

„La nivel judeţean, fierberea este în jurul unor subiecte locale, precum conducta de gaz spre Vatra Dornei, asfaltarea drumurilor şi a străzilor sau diverse finanţări locale, care de fapt, toate, nu reprezintă decât situaţii de normalitate. Se încearcă inducerea ideii că toate aceste subiecte ar reprezenta posibile realizări excepţionale, când, de fapt, ele reprezintă doar situaţii care trebuie rezolvate conform fişei postului, iar impotenţa administrativă născută din lipsa de viziune şi de strategie transformă subiecte locale în subiecte de campanie pentru alegerile europarlamentare” a apreciat Sinescu.

El crede că aşteptările românilor faţă de aceste alegeri sunt cu totul altele, şi ar trebui să se aducă în discuţie o agendă europeană a României, care, din păcate, până în prezent, nu există.

Sinescu arată că ar fi interesant de aflat care este poziţia competitorilor electorali faţă de situaţia incertă a românilor care muncesc în prezent în Marea Britanie, prin prisma situaţiei create de Brexit.

„Un alt subiect la care mă aşteptam să fie abordat este cel al migraţiei populaţiei din Siria către Europa. Să nu uităm că vorbim de cel mai mare exod al unei populaţii pe timp de război ce numără peste 7 milioane de oameni, iar din România au plecat tot către Europa 4 milioane de români şi reprezintă cel mai mare exod pe timp de pace. Este populaţia României pregătită să accepte naturalizarea populaţiei din altă ţară, cu o altă cultură, cu alte obiceiuri, cu diferenţe extrem de mari pe toate planurile?” mai arată fostul prefect.

Potrivit acestuia, un alt subiect de interes îl reprezintă dublul standard al alimentelor comercializate în vestul şi estul Europei şi dacă se mai acceptă în continuare această situaţie.

Totodată, el consideră că un alt subiect abordat de ceva timp la nivel european îl reprezintă „Europa cu două viteze”, în care ţările din est să aibă un ritm mai lent şi, bineînţeles, o finanţare mai scăzută faţă de cele din vest.

„Ca să avem o agricultură performantă şi competitivă, mă aşteptam să văd exprimată poziţia competitorilor electorali faţă de dublul standard din agricultură; mai exact subvenţia pe hectar în România este de 140 euro, iar în vest aproximativ 450 euro. Cum poate fermierul român să producă la aceleaşi preţuri şi la aceeaşi calitate ca ceilalţi fermieri din Europa?” a întrebat Sinescu.

El mai arată că o altă temă extrem de importantă ar fi situaţia Moldovei de peste Prut, modul în care ar putea fi sprijinită să facă pasul spre Europa, dar că nu trebuie uitată Ucraina, ţară de care România este legată prin românii din nordul Bucovinei şi prin cei 650 km de frontieră comună.

„Acestea apreciez că sunt doar câteva dintre temele importante, europene, la care poate ar trebui să primim răspunsuri de la competitorii electorali, teme care, până în prezent nu au fost abordate”, a arătat Sinescu. El şi-a exprimat încrederea că, totuşi, în campania electorală vor fi discutate şi teme europene. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: