Revenirea berzelor

Prevedeam într-o scurtă însemnare publicată în februarie a.c. cu titlul: „Dor de primăvară” că aceste zburătoare de cursă lungă, atât de dragi mie, vor descinde în ţinutul nostru la începutul lunii aprilie cu riscul de a nu regăsi la Izvoarele Sucevei o climă propice pentru sejurul lor, motivat de hrana suficientă din păşunile şi pădurile noastre şi de naşterea puişorilor. Şi iată că previziunea mea a fost împlinită prin cuplul de cocostârci sosit, a cărui grijă a fost în primul rând refacerea cuibului părăsit în toamna trecută, cuib poziţionat pe vârful unui stâlp de reţea electrică, în apropierea apei Sucevei din grădina vecinului meu Nicolae Darie. Odată culcuşul reamenajat, barza mamă, până la depunerea ouălor, va plana spre codri alături de perechea ei pentru procurarea hranei. Da. De această dată au regăsit pe plaiul nostru mioritic zile însorite care le favorizează existenţa în limite normale, chiar dacă vor mai fi ninsori sporadice.

Cât despre hrană, natura le oferă acuma sumedenie de broaşte aflate la tot pasul din abundenţă, ele fiind şi în perioada de împerechere. Odată ce barza mamă îşi depune ouăle, ea nu mai părăseşte cuibul până la apariţia puilor şi creşterea lor pentru zborul reîntoarcerii alături de părinţi. Un bun exemplu de sacrificiu ca mamă în detrimentul acelor mame – fiinţe umane care-şi aruncă plozii după naştere(!?).

Aşadar voi urmări toată vara berzele până ce alături de puii lor îşi vor lua zborul spre ţara de baştină. Deocamdată trăiesc cu bucuria sufletească ce mi-o oferă aceste înaripate şi le zic: bine aţi venit! (DECEBAL ALEXANDRU SEUL)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: