„De la comunism la globalizare şi înapoi?”

  Acum mai bine de un deceniu, profesorul de istorie sucevean Vasile Constantin Boghian ne surprindea cu o originală şi interesantă interogaţie asupra sufletului românesc din perspectiva raportării la două figuri arhetipale ale culturii noastre populare, Păcală şi Mioriţa. Cartea Românii între Păcală şi Mioriţa, bine primită de cititori şi de presa locală şi naţională a fost remarcată şi pe plan internaţional, fiind tradusă în rezumat în limba engleză.

În prezent, autorul revine cu o selecţie de eseuri, nu mai puţin interesante şi originale, puse sub semnul unor întrebări, grave şi serioase, asupra destinului nostru ca români pe un ipotetic drum de la comunism la globalizare şi retur. Şi în această carte, Vasile Constantin Boghian reflectă asupra „specificului românesc al fiinţei”, de această dată folosind ca pretext analiza situaţiei internaţionale în contextul globalizării şi al afirmării agresive a unor tendinţe ideologice neomarxiste.

Sinteza, absolut subiectivă, dar cu atât mai captivantă, a temelor de reflecţie propuse evidenţiază preocuparea pentru înţelegerea condiţiei noastre umane de români în această lume globalizată şi globalizantă. Capitolele inspirat alese „De ce America First?”, „Psihologie şi istorie în sistemul social românesc“, „Creştinismul ortodox românesc şi globalizarea religiilor”, „Identitatea românească în context european”, „Munca la români şi occidentali”, „De ce fură românul? De ce fură occidentalul?”, „Percepţie şi realitate despre Suceava”, „Capcană?”, „Românii, de la supravieţuire la fericire”, sunt tot atâtea întrebări, în registru grav şi responsabil, însoţite de un sensibil sentiment de autentic patriotism, încât în întregul său, volumul se constituie într-o lectură cu adevărat profitabilă pentru cititorul care se va regăsi aici cu propriile sale întrebări, cu spusele şi nespusele sale sufleteşti, despre locul şi sensul vieţii noastre, ca români, în acest context internaţional debusolant.

 Prof. univ. dr. Sorin Tudor Maxim

 Lansarea cărţii „De la comunism la globalizare şi înapoi?” va avea loc la Universitatea „Ştefan cel Mare” corpul nou, intrarea dinspre parcul Universităţii, sala E210, marţi 16 aprilie a.c., de la ora 14.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: