Dan Ioan Cuşnir:

Apele Române au impus Primăriei Suceava să dezafecteze pasajul de sub podul din zona Bazarului şi să avertizeze că trecerea e interzisă

Ce alternativă a pregătit Ion Lungu pentru ca pietonii să poată trece strada de la Bazar spre Centrul Comercial?

Preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cuşnir, a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că pasajul de sub podul din zona Bazar a fost construit ilegal şi că Apele Române au impus Primăriei Suceava să adopte măsuri pentru dezafectarea acestuia şi să amplaseze o avertizare privind interzicerea circulaţiei pietonale.

Vă prezentăm integral comunicatul transmis de preşedintele OM PSD Suceava, Dan Ioan Cuşnir. (N.B.)

„De ani de zile am semnalat faptul că pasajul de sub podul din zona Bazarului este o insultă la demnitatea Sucevenilor. Dar situaţia este mult mai gravă: pasajul este construit ilegal, fără avizele necesare. Sucevenii sunt deja dezgustaţi de lucrări supraevaluate şi făcute de mântuială, dar acum sunt martorii unor decizii administrative conştiente care le pun viaţa în pericol.

Pentru că administraţia lui Ion Lungu acţionează discreţionar şi, cel mai adesea, fără discernământ, am decis ca în acest caz să am mai multă iniţiativă în speranţa că lucrurile se vor mişca. De aceea, am adresat sesizări la Inspectoratul Judeţean în Construcţii şi la Administraţia Naţională «Apele Române» pentru a implica şi instituţii care pot ajuta la soluţionarea problemelor. Răspunsurile primite m-au cutremurat, pentru că am înţeles cât de profundă este sfidarea lui Ion Lungu şi Lucian Harşovschi, cu girul consilierilor PNL.

În primul rând, pentru lucrarea făcută acolo nu a fost emisă autorizaţia de construire! Administraţie locală reprezintă o instituţie care trebuie să emită autorizaţii pentru orice lucrare care se supune acestor reglementări specifice lucrărilor de construcţii. Dar se pare că pentru iniţiative proprii nu mai există pretenţii. Asta spune multe, pentru că, într-o societate în care lucrurile nu sunt făcute doar formal, acest document atestă faptul că persoane cu competenţe specifice au analizat un proiect şi au concluzionat că sunt respectate nişte reguli şi normative necesare. De ce departamentele de specialitate din primărie au acţionat ca nişte slugi fricoase în loc să-i avertizeze pe cei de la butoane că este ilegal ceea ce fac?

În al doilea rând, Primăria Suceava avea informaţia de la SGA Suceava că zona de sub pod este inundabilă încă din martie 2017 şi că «se interzice amplasarea în zonă inundabilă de noi obiective economice sau sociale». Mai mult, astăzi, 12.04.2019, este termenul-limită pentru măsurile de dezafectare a pasajului şi montarea unei avertizări de interzicere a circulaţiei pietonale. Ce alternativă a pregătit Ion Lungu pentru ca pietonii să poată trece strada de la Bazar spre Centrul Comercial?

Am observat că s-a intensificat febra electorală, Lungu şi Harşovschi au început să verifice în faţa camerelor de filmat cum se montează pavele, dacă tomberoanele sunt umplute corespunzător sau tot felul de lucrări considerate ca fiind banale în alte părţi, dar sunt prea multe probleme grave nerezolvate. Până când vor înghiţi sucevenii batjocura şi argumente precum «e în regulă» cu care Ion Lungu a acoperit tot felul de demersuri ilegale sau, în cel mai fericit caz, exerciţii de neglijenţă. Cine va plăti cheltuielile cu amenajările ilegale de sub pod? Cum va verifica Curtea de Conturi ce s-a întâmplat aici şi în multe alte cazuri adunate de-a lungul a 15 ani de eşec administrativ? Cu idei strâmbe şi depăşite, ştacheta a fost coborâtă atât de jos încât sucevenii au ajuns de exemplu să îşi dorească pentru viitor parcări pe spaţiile verzi dintre blocuri. Realitatea imediată ne orbeşte şi nu mai vedem soluţiile inteligente care ar putea schimba faţa oraşului.

Niciodată nu a fost mai evident că Suceava are nevoie de altă viziune, de oameni capabili să facă «totul pentru Suceava», capabili să înţeleagă faptul că dezvoltarea unui oraş se bazează pe doi piloni, educaţie şi infrastructură. Primăria oraşului trebuie preluată de o echipă care poate să propună un proiect real sucevenilor şi prima propunere pe care o voi face este demolarea de urgenţă a pagodei din sensul giratoriu de la bazar şi amenajarea unei pasarele supraterane decente.

Modelele de dezvoltare există, trebuie doar aplicate. Lungu şi Harşovschi au promis destule şi au avut timp generos să implementeze ceva dar am primit doar praf în ochi. E timpul să plece, altfel nu se poate stopa degradarea oraşului.”

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: