Un program practic de prevenire a abandonului şcolar susţinut de Telekom Romania

„Şcoala şi viitorul meu”

> Suceava, printre judeţele incluse în program

Junior Achievement România anunţă lansarea proiectului „Şcoala şi viitorul meu”, care are ca scop prevenirea abandonului şcolar şi îşi propune reducerea absenteismului în rândul a cel puţin 1.000 de elevi de gimnaziu, precum şi creşterea performanţelor şcolare ale elevilor şi dezvoltarea unor competenţe esenţiale pentru o viitoare profesie. Această iniţiativă este implementată de Junior Achievement România, cu susţinere financiară din partea Telekom Romania, fiind unul dintre cele trei proiecte câştigătoare în cadrul competiţiei Teimplici.ro, desfăşurată de Telekom în anul 2018.

„Prin ediţia 2018 a concursului de proiecte Teimplici.ro am dorit să sprijinim iniţiative ale ONG-urilor care au ca scop combaterea abandonului şcolar, fenomen cu efecte negative pe termen lung atât pentru individ, cât şi pentru societate. Educaţia şi dezvoltarea resurselor umane bine pregătite, precum şi facilitarea accesului la tehnologie reprezintă direcţii importante în strategia Telekom Romania, iar proiectul „Şcoala şi viitorul meu” integrează cu succes aceste componente” a declarat Florina Şerban, Expert Responsabilitate Corporativă, Telekom Romania.

Abandonul şcolar este una dintre problemele actuale cu care se confruntă sistemul educaţional din România. Cei mai afectaţi în acest sens sunt elevii de gimnaziu, pentru care situaţia economică şi atitudinea părinţilor faţă de educaţie sunt determinante. În prezent, ţara noastră se situează pe locul trei în Uniunea Europeană din perspectiva gradului de părăsire timpurie a şcolii, cu o rată de 18,1%, conform raportului Eurostat. Aproximativ o cincime dintre elevii români termină maximum opt clase şi mulţi nu doresc să obţină un loc de muncă după abandonarea studiilor.

„Şcoala şi viitorul meu” îşi propune să contribuie la prevenirea abandonului şcolar, utilizând mijloace tehnologice moderne pentru facilitarea accesului elevilor la educaţie. Programul include 20 de şcoli din localităţi urbane mici din 12 judeţe (Bacău, Bihor, Botoşani, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Olt, Prahova şi Suceava) şi are următoarele componente: program la clasă, learning by doing (conţinut digital, acces la o platformă blended learning) şi studii de caz despre abandonul şcolar, în sprijinul orientării profesionale şi identificării unor oportunităţi de tranziţie de la şcoală la viaţa activă; dotarea a 5 şcoli cu echipamente smart classroom, în urma unui concurs de miniproiecte între şcoli; realizarea unui studiu privind efectele abandonului şcolar.

„Principalele schimbări vizate de proiect sunt cele de atitudine şi comportament, dezvoltare personală şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru beneficiari. Cu ajutorul unor materiale practice şi al tehnologiei, elevii vor dezvolta o atitudine pozitivă faţă de educaţie şi faţă de luarea deciziilor potrivite pentru viitorul lor, înţelegând beneficiile şi avantajele economice ale educaţiei primite în şcoală” a declarat Alice Duţu, Senior Program Manager JA România.

Activităţile educaţionale se vor derula în şcoli, sub îndrumarea cadrelor didactice, care vor beneficia de training şi de kitul gratuit de materiale educaţionale (resurse blended learning, ghid profesor, manuale elevi, auxiliare didactice). În plus, elevii vor realiza în echipe un proiect practic, folosind tehnologia pentru prevenirea abandonului şcolar, în cadrul căruia pot implica şi voluntari din comunitate. (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI