Doi elevi ai Şcolii Gimnaziale Gulia, premiaţi la Concursul naţional „Istoria şi tradiţiile rromilor”

Dacă pentru limba rromani exista o structură extraşcolară de validare la nivel naţional a competenţelor lingvistice ale elevilor rromi, pentru disciplina predată la clasele a VI-a şi a VII-a, istoria şi tradiţiile rromilor, până în anul 2008 nu se imaginase o competiţie similară.

De la prima ediţie a Concursului naţional „Istoria şi tradiţiile rromilor”, grefat în contextul olimpiadei de limba rromani, desfăşurată la Târgovişte în 2008 şi inclusiv până în anul 2011, acest concurs s-a derulat în continuarea Olimpiadei naţionale de limba rromani, după cum urmează: Târgovişte – judeţul Dâmboviţa, ed. I, între 1 – 4 mai 2008; Timişoara – ediţia a II-a 22 – 26 aprilie 2009; Slatina – ediţia a III-a, între 29 martie – 2 aprilie 2010; Suceava – ediţia a IV-a, 13 – 16 aprilie, 2011.

Din anul 2012 însă, Concursul naţional „Istoria şi tradiţiile rromilor” s-a desfăşurat independent de Olimpiada de limba rromani, în perioade diferite, la Botoşani – ediţia a V-a, 8 – 12 aprilie 2012; Iaşi – ediţia a VI-a, 8 – 11 aprilie 2013; respectiv, la Zalău – ediţia a VII-a, 14 – 17 aprilie 2014; Slobozia (judeţul Ialomiţa) – ediţia a VIII-a, 15 – 17 aprilie 2015; Brăila, ediţia a IX-a, 25 – 28 aprilie 2016; Braşov, ediţia a X-a, 28 – 30 aprilie 2017; Gorj, ediţia a XI-a, 30 martie – 1 aprilie 2018.

Preşedintele Comisiei naţionale de evaluare în cadrul concursului a fost, până în 2016, Ion Sandu (profesor de istorie şi inspector pentru şcolarizare rromi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa), iar vicepreşedinte, apoi preşedinte (din 2017) profesorul universitar Gheorghe Sarău.

Concursul naţional „Istoria şi tradiţiile rromilor” (CNITR) a fost organizat anul acesta de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, în parteneriat cu Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”. Concursul s-a desfăşurat în perioada 5 – 8 aprilie 2019, la Craiova, în judeţul Dolj, cu participarea a 40 de elevi concurenţi, alături de 25 de profesori însoţitori-îndrumători şi şapte profesori în Comisia centrală, la preşedinţia căreia a revenit reputatul rromanolog Ion Sandu, îndeplinind funcţia de secretar, în total fiind 72 de participanţi. Este o competiţie de excelenţă şi se adresează elevilor care au interes deosebit pentru dezvoltarea competenţelor istorice, a celor sociale şi civice, a creativităţii, promovând, totodată, valorile istorice, culturale şi etnice rrome fundamentale, competitivitatea şi comunicarea interpersonală, dezideratele diversităţii istorice, etnice, lingvistice, culturale.

Fazele premergătoare (la nivel de şcoală/localitate/judeţeană) s-au desfăşurat, anual, în intervalul decembrie – 31 martie, conform regulamentului specific privind organizarea şi desfăşurarea concursului naţional şcolar de istoria şi tradiţiile rromilor.

La concurs au participat elevi, începând din clasa a VI-a până în clasa a XII-a, care studiază sau au studiat în anii anteriori actualului an şcolar disciplina istoria şi tradiţiile rromilor.

Cu prilejul fazei naţionale, au fost acordate nouă premii şi trei menţiuni. De la Suceava, doi elevi din clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială din Gulia, Dolhasca, au obţinut premiul III, Constantin Florin Luis şi Stroe Mihăiţă Andrei, menţiune, având ca profesor îndrumător pe Neculai Constantin. Festivitatea de premiere s-a desfăşurat în data de 7 aprilie a.c., în sala de evenimente din cadrul Liceului de Arte „Marin Sorescu” Craiova.

 LUCIAN DIMITRIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: