Deputatul PSD Maricela Cobuz a participat la lansarea Forumului Român de Diabet

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a anunţat că a participat marţi la evenimentul de lansare a Forumului Român de Diabet.

Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, la iniţiativa Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

La eveniment au luat parte prof. univ. dr. Gabriela Roman – Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Asociaţia Română de Educaţie în Diabet, prof. univ. dr. Gabriela Radulian – Societatea Română de Neuropatie Diabetică, Societatea de Nutriţie din România, conf. univ. dr. Laura Mihalache – Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, prof. univ. dr. Dan Gaiţă – Societatea Română de Cardiologie, Forumul Naţional de Prevenţie, conf. dr. Mircea Filip – Societatea Română de Oftalmologie, prof. univ. dr. Doina Dimulescu – Societatea Română de Hipertensiune, prof. univ. dr. Doina Anca Pleşca – Societatea Română de Pediatrie, dr. Daciana Toma – Societatea Naţională de Medicina Familiei, prof. univ. dr. Emanoil Ceauşu şi prof. univ. dr. Maria Moţca – Colegiul Medicilor din România, Marian Pană – Colegiul Farmaciştilor din România, deputaţi din Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.

„Forumul Român de Diabet îşi propune să-i aducă împreună pe toţi cei interesaţi din domeniul prevenţiei, diagnosticului şi managementul integrat al persoanelor cu diabet. De asemenea, are în vedere reducerea numărului de persoane netratate, creşterea ratei de diagnostic şi asigurarea unui management integrat eficient pentru persoanele cu diabet” susţine deputatul.

Maricela Cobuz consideră că evenimentul reprezintă un angajament pe termen lung în vederea susţinerii active a unor proiecte care urmăresc prevenţia, depistarea precoce şi managementul integrat al pacienţilor cu diabet, prin implicarea tuturor factorilor interesaţi.

Potrivit acesteia, diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI.

Cobuz menţionează că, în România, prevalenţa diabetului zaharat este de 11,6%, iar creşterea prevalenţei este însoţită şi de creşterea prevalenţei complicaţiilor acestuia. Din totalul persoanelor bolnave de diabet, doar 70% din populaţie a fost diagnosticată, de cele mai multe ori în stadii avansate ale bolii. Conform datelor statistice, 40% dintre persoanele care suferă de diabet de tip II nu se tratează.

Costurile anuale directe pentru tratamentul persoanelor cu diabet reprezintă aproximativ 270 de milioane de euro. Doar complicaţiile cardio-vasculare dublează acest cost, pentru o persoană cu diabet se ridică 586 euro/an.

„Guvernul PSD, prin Ministerul Sănătăţii, a decis acordarea de pompe de insulină şi a senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei copiilor bolnavi de diabet, pentru a-i ajuta pe aceştia în tratamentul bolii, scăpând de numărul mare de injecţii şi de înţepăturile necesare controlului glicemic.

Conform evidenţelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în prezent, în Programul Naţional pentru Diabet Zaharat sunt trataţi aproximativ 830.000 de pacienţi, dintre care peste 3.000 de copii cu diabet. În judeţul Suceava sunt în evidenţa medicilor aproximativ 100 de copii diagnosticaţi cu diabet care beneficiază de tratament prin Programul Naţional pentru Diabet Zaharat” arată deputatul PSD.

Ea subliniază că diabetul zaharat este considerat echivalentul unei boli cardiovasculare, prezenţa acestuia creşte riscul de boală coronariană şi de accident vascular cerebral de 2-4 ori, precum şi de insuficienţă cardiacă de 2-6 ori.

Potrivit Maricelei Cobuz, numărul deceselor cauzate de diabetul zaharat este în continuă creştere; la fiecare 6 secunde un pacient din lume moare din cauza acestei patologii. Diabetul zaharat scade speranţa de viaţă în medie cu 5-10 ani, iar, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diabetul zaharat reprezintă a şaptea cauză de mortalitate la nivel global.

„Prevenţia diabetului zaharat de tip II se realizează prin intervenţiile asupra stilului de viaţă care urmăresc aderarea la o alimentaţie sănătoasă şi creşterea gradului de activitate fizică, prin educaţia terapeutică, educaţia preventivă la nivel individual şi la nivel comunitar.

De asemenea, elementul politic al educaţiei preventive este un aspect extrem de important, mai ales în cazul prevenţiei la nivel populaţional, care necesită crearea şi menţinerea unor sisteme de intervenţie care presupun o alocare importantă de resurse umane, materiale şi financiare.

România continuă demersurile de asigurare a accesului pacienţilor la tratament în vederea alinierii la standardele europene de tratament” a mai arătat Maricela Cobuz. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: