Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu

PSD dă 50 de milioane de euro partidelor politice, dar nu găseşte 7,8 milioane de euro pentru a subvenţiona lemnul de foc necesar populaţiei

 Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu susţine că PSD refuză să sprijine subvenţionarea lemnului de foc pentru populaţie prin scăderea TVA de la 19 la 9 la sută în condiţiile în care în ultimii ani preţul lemnului de foc a explodat, dar că alocă 50 de milioane de euro partidelor politice.

„Senatul a respins iniţiativa legislativă pe care am depus-o privind reducerea preţului la lemnele de foc pentru populaţie prin scăderea TVA de la 19% la 9%. De prevederile acestui proiect urma să beneficieze mai bine de o treime din populaţia României, mai exact patru milioane din cele opt milioane de gospodării ale ţării”, a spus Cadariu.

El a arătat că pentru cele 2,2 milioane de metri cubi de lemn de foc necesar încălzirii populaţiei, la un preţ mediu de 170 de lei/mc, efortul bugetar prin diminuarea TVA de la 19% la 9% ar fi fost de 37,4 milioane de lei adică 7,8 milioane de euro, în condiţiile în care PSD a alocat pentru subvenţionarea partidelor nu mai puţin de 50 de milioane de euro.

„În ultima perioadă, actuala guvernare a generat încă o criză, cea a lemnului de foc. Populaţia este practic împiedicată, prin meandrele legislative şi preţul inaccesibil, să poată avea acces la lemnul de foc. Guvernanţii actuali au promis în repetate rânduri că vor rezolva problema, dar nu au făcut nimic nici în acest caz. Prin actualele norme legislative se încalcă prevederile Codului silvic care stabileşte că lemnul trebuie să ajungă în mod prioritar la populaţie, pentru asigurarea nevoilor de bază. Preţul lemnului de foc pentru populaţie a devenit mai mare decât preţul lemnului pentru industrie. În România, din 8 milioane de gospodării, aproape jumătate se încălzesc iarna cu lemne de foc”, a menţionat senatorul liberal sucevean.

El a explicat că legislaţia în acest domeniu este atât de stufoasă, încât a creat confuzie şi a bulversat întreg sectorul forestier.

„Lemnul de foc pentru populaţie, la care face referire acest proiect de lege, este cel prevăzut în Anexa I a Regulamentului (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului, unde se aplică dispoziţiile Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn – lemn de foc sub formă de trunchiuri, butuci, ramuri, vreascuri sau sub forme similare; lemn sub formă de aşchii sau particule; rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, chiar aglomerate, sub formă de butuci, brichete, pelete sau forme similare”, a subliniat Cadariu.

Potrivit acestuia, statisticile EUROSTAT arată că lemnul pentru foc în statele membre are cote de TVA variabile, cum ar fi: Belgia 6%, Luxemburg 8%, Polonia 8%, Franţa 10%.

Cadariu subliniază că propunerea sa legislativă este în concordanţă cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului, din 28 noiembrie 2006, privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, unde la Articolul 122 este prevăzut că ”Statele membre pot aplica o cotă redusă livrărilor de plante vii sau de alte produse de floricultură, inclusiv bulbi, rădăcini şi produse similare, flori tăiate şi frunze ornamentale, şi livrărilor de lemn folosit ca lemn pentru foc.

„Consider că diminuarea de la 19% la 9% a taxei pe valoare adăugată a lemnului de foc pentru populaţie va avea o consecinţă directă în reducerea cheltuielilor cu utilităţile în gospodăriile populaţiei, ceea ce ar avea un plus valoare prin venituri suplimentare în asigurarea creşterii nivelului de trai”, a adăugat senatorul sucevean.

El a precizat că propunerea legislativă a fost înaintată spre dezbatere Camerei Deputaţilor în calitate de cameră decizională. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: