Mesajul duplicitar al Guvernului

Meteahna duplicităţii mesajului politic al puterii de guvernământ nu e nouă. România devenise „celebră” pe vremea regimului Ceauşescu pentru discrepanţele vizibile de la o poştă între ceea ce scria în legi şi documente de partid şi ceea ce se întâmpla în realitate: aveam cea mai umană dintre societăţi, dar cetăţenii răbdau de foame, frig şi stăteau cu frica de Securitate în sân; dreptatea şi egalitatea în drepturi erau perorate la toate congresele şi plenarele PCR, dar marii mahări de partid nu răspundeau penal ca tot omul de rând şi trăiau în lux şi bunăstare mai ceva ca şeicii arabi şi regii. Asta însemna „legalitatea socialistă”. În cei 45 ani de comunism, deveniserăm oaia neagră a lumii civilizate în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului: una ziceam şi alta făceam, iar Securitatea lansase un zvon, şi el duplicitar: Ceauşescu semnalizează la stânga, dar face la dreapta! Numai că dreapta era încarcerată în ţara noastră încă de pe vremea lui Gheorghiu-Dej şi a bolşevicilor.

După 1989, populaţia a scăpat la libertăţi şi drepturi la care nici nu îndrăznea să viseze înainte, dar tovarăşii au recuperat „pierderile” imediat după mineriada din 13-15 iunie 1990, iar de atunci ni le dau cu ţârâita sau nu ni le mai dau deloc. Ceea ce a făcut ca Europa civilizată să-şi întoarcă faţa de la România, iar suspiciunile de autoritarism, de ceauşism securist şi abuzuri împotriva drepturilor şi ale libertăţilor individuale n-au mai dispărut.

Pe acest trend a venit guvernarea PSD la sfârşitul lui 2016. Ei, bine, tocmai pe acest teren s-au dezlănţuit bătăliile politice ale actualei Puteri: dintr-o dată liderii cu dosare penale s-au considerat discriminaţi de a treia putere în stat, de Justiţie, ca făcând parte din statul paralel, iar legislaţia anticorupţie a fost răscroită după nevoile personale, în sensul de a scăpa nepedepsiţi de legea penală. Aşa ceva este de neconceput într-o ţară democratică!

De aceea, Uniunea Europeană, NATO, ambasadele ţărilor prietene au reacţionat din ce în ce mai dur. De fiecare dată diriguitorii şi liderii de partid în cauză răspundeau la fel ca înainte de 1989: România este stat suveran, iar statul de drept este respectat. Românii au aceleaşi drepturi şi libertăţi ca în toate democraţiile avansate, ba chiar ceva peste. Toate hotărârile Curţii Constituţionale coincid cu principiile enunţate de Comisia de la Veneţia şi MCV, ca atare protestele liderilor occidentali şi ale cetăţenilor nemulţumiţi de reformele PSD sunt manipulări grosolane ori sunt fără obiect. Şi chiar vicepreşedintele european Timmermans s-a ales cu dosar penal ca duşman al României!

Numai că în ţară războiul cu Justiţia continuă, probabil până când toate dosarele politicienilor corupţi vor fi albite, iar foile cu cazierul acelora cu condamnări vor deveni Albă-ca-Zăpada. Or frica înalţilor funcţionari ai UE tocmai aceasta este: dacă în România corupţii pot scăpa de închisoare, de ce n-ar scăpa şi-n Italia, Franţa, Spania, Germania…? Fiindcă nimeni nu se mai îndoieşte că Guvernul Dragnea va merge „până la capăt” cu albirea, punând sub comandă politică justiţia, iar mesajul cu atacurile împotriva României şi cu falsitatea necazurilor din legile justiţiei asta înseamnă.

Acelaşi mesaj duplicitar este lansat şi cu ocazia referendumului pe teme de justiţie: şi pesediştii cică vor luptă împotriva corupţiei, vor stat de drept şi integrare mai bună în UE! În fapt, însă, îşi pun mercenarii şi trompetele să atace UE, tratatele şi legile ei de funcţionare de câte ori „pot”. Iar un motiv important îl constituie prezenţa în Occidentul democratic şi civilizat a unei diaspore româneşti de peste 4 milioane de votanţi. Deoarece diasporenii nu votează niciodată PSD, dreptul lor la vot va fi doar pe hârtie. Ca pe vremea lui Ponta.

Fireşte că mesajele duplicitare ale guvernanţilor mai demonstrează şi altceva: lipsa de respect pentru cetăţenii români contribuabili. Nu UE îi discriminează şi îi desconsideră, ci tocmai înalţii noştri dregători care-şi urmăresc numai propriile interese.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: