Virginel Iordache:

Guvernul României facilitează achiziţia de tehnică IT & C modernă

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a anunţat, vineri, că elevii şi studenţii pot beneficia şi în acest an de tichete prin Programul „Euro 200” în vederea achiziţionării unui computer, dar şi de burse pentru a-şi continua studiile.

„Şi în anul şcolar 2018-2019 Guvernul României continuă măsurile de susţinere a sistemului de învăţământ şi sprijină accesul elevilor şi studenţilor la educaţie, prin facilitarea achiziţiei de tehnică IT & C modernă”, a spus senatorul PSD Virginel Iordache.

El a arătat că Programul „Euro 200”, care se derulează începând cu anul 2004, în baza Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziţionării de calculatoare, are ca obiective stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe specifice în utilizarea mijloacelor IT & C.

„Concret, elevii şi studenţii care provin din familii cu venituri reduse vor fi ajutaţi să achiziţioneze calculatoare, prin acordarea sumei de 200 de euro. De această sumă vor beneficia doar elevii care provin din familii al căror venit brut lunar pe membru de familie este de maximum 250 de lei. Pot aplica elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani. Distribuirea bonurilor valorice se va realiza în perioada 22 iulie – 9 august, la nivelul unităţilor de învăţământ/universităţilor, urmând ca achiziţia efectivă a echipamentelor IT, de la orice furnizor de profil, să se facă în intervalul 24 iulie – 10 octombrie 2019”, a spus Iordache.

El a precizat că pentru derularea acestui proiect, în bugetul pentru anul 2019 s-a asigurat finanţarea necesară, respectiv 12 milioane de lei, bani ce vor asigura sprijin pentru 12.000 de elevi şi studenţi.

De asemenea, senatorul sucevean a menţionat că Ministerul Fondurilor Europene a lansat, prin Programul Operaţional Capital Uman, mai multe linii de finanţare dedicate susţinerii unei mai bune colaborări între şcoală şi universităţi, pe de o parte, şi companii, pe de altă parte.

Astfel, Iordache a dat exemplu programul „Bursa Profesională”, prin care 80.132 elevi din învăţământul preuniversitar (clasele IX-XI învăţământ profesional, inclusiv învăţământ dual), vor fi stimulaţi să-şi continue studiile cu burse acordate din fonduri europene.

„De menţionat este faptul că 20% dintre elevii care vor primi burse provin din mediul rural. Bursa, în valoare de 200 lei, se plăteşte tuturor elevilor, indiferent de veniturile părinţilor, dar în anumite condiţii de frecvenţă la cursuri. Suma alocată programului este de 83 milioane euro”, a spus Virginel Iordache.

Senatorul PSD a mai arătat că prin Programul Operaţional Capital Uman va fi alocată suma de 63,72 milioane euro pentru creşterea calităţii învăţământului profesional şi tehnic românesc.

Astfel, se vor finanţa activităţile de creştere a calităţii şi de adaptare a ofertei educaţionale la realităţile de pe piaţa muncii.

„Pentru realizarea acestor deziderate, vor fi organizate stagii de formare nu numai pentru cadrele didactice din învăţământul profesional ci şi pentru întreg personalul implicat în instruirea elevilor. De asemenea, partenerii economici vor fi stimulaţi financiar, prin subvenţii, să se implice în formarea profesională iniţială (se va acorda sprijin financiar în baza unor convenţii semnate între şcoală şi angajator pentru cheltuielile realizate cu elevul). Vor fi puse la punct mecanisme de monitorizare a inserţiei profesionale a absolvenţilor de la învăţământul profesional şi tehnic. Astfel, sprijinim în special dezvoltarea învăţământului dual, iar fişa de proiect la care lucrează Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic pentru a o depune la Autoritatea de Management POCU are o valoare de aproximativ 90 milioane euro şi vom folosi mecanismul supracontractării”, a arătat Virginel Iordache.

Totodată, din fonduri europene vor fi finanţate stagiile de practică pentru programe de învăţare la locul de muncă.

Iordache a spus că apelul se află în implementare, cu 86 contracte semnate, în valoare de 35 mil. euro.

Această măsură vizează elevii din învăţământul secundar şi terţiar non-universitar prin cuprinderea lor în programe de învăţare la locul de muncă. Sunt vizate în special sectoarele economice cu potenţial competitiv şi din domeniile de specializare inteligentă. De asemenea, apelul de proiecte vizează rata crescută de participare a studenţilor la programele de învăţare la locul de muncă (stagii de practică, internshipuri) din cadrul parteneriatelor nou înfiinţate/dezvoltate, care să faciliteze inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor de studii terţiare. Beneficiari – 19.209 studenţi.

Tot pentru învăţământul superior, Ministerul Fondurilor Europene a lansat 155 mil. euro pentru sprijinirea studenţilor defavorizaţi şi pentru doctoranzi în antreprenoriat pentru corelarea ofertelor educaţionale cu piaţa muncii. Prin aceste măsuri se doreşte deschiderea mediului universitar către piaţa muncii.

Senatorul sucevean a mai spus că Ministerul Fondurilor Europene a semnat împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi un contract in valoare de 6,4 milioane euro, pentru implementarea unor activităţi menite să ducă la creşterea angajabilităţii absolvenţilor de învăţământ superior românesc prin identificarea profesiilor emergente, un studiu privind adecvarea ofertei educaţionale din România la dinamica profesiilor emergente şi o cercetare sociologică privind angajabilitatea absolvenţilor de învăţământ superior din România.

„În cadrul acestui proiect se va pilota şi conectarea bazelor de date din învăţământul superior cu bazele de date privind angajaţii din România pentru a avea un instrument real de tracking al absolvenţilor pe piaţa muncii”, a conchis Virginel Iordache.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: