Un punct de vedere

Relaţiile dintre Preşedinţie şi Guvern în campaniile electorale viitoare

Armonie deplină, înţelegere şi comunicare continuă între autorităţi nu putem aştepta în zilele noastre. Ceea ce îngrijorează însă este nivelul adversităţilor şi proporţiile acestora. Oamenii de rând au ales primari, consilieri, preşedinţi de consilii judeţene, senatori şi deputaţi, cu speranţa ca aceştia să gândească, să iniţieze şi să împlinească fapte în folosul cetăţeanului român. Constatăm în fiecare zi că adversităţile s-au mutat la nivelul Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria, iar această mutare s-a făcut din iniţiativa domnului preşedinte Klaus Iohannis. După luni şi ani de adversităţi, domnul preşedinte a lansat atacuri la preşedintele PSD, Liviu Dragnea, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, prim-ministrul Viorica Dăncilă, la Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici şi tot ce înseamnă lider din coaliţia de la guvernare.

După mulţimea de exprimări indecente la adresa Guvernului PSD rezultat din voinţa exprimată prin vot de români, după mulţimea de demersuri inoportune şi denigratoare pentru România şi după exprimări de felul „PSD a mers mai departe cu bugetul ruşinii naţionale”, „buget bazat pe promisiuni cu cinism, buget populist”, „guvernarea PSD este o guvernare toxică”, „ultimii doi ani, o mare gaură” pentru economia din ţara noastră etc., acum s-a trecut la o etapă nouă, mai agresivă.

La recentele ieşiri ale preşedintelui pe ecranul TV am avut prilejul de a asculta noi acuzaţii, atacuri şi exprimări de felul: „golăneala PSD a depăşit orice limită” prin ordonanţa de urgenţă privind justiţia…, guvernarea PSD este un accident regretabil al democraţiei”, „PSD trebuie să înceteze atacurile la adresa justiţiei…”. După întrebarea „De ce vă este frică de referendum, domnilor pesedişti?”, vine cu un îndemn de felul: „Încetaţi să mai guvernaţi în propriul vostru interes”.

Atacuri au fost lansate şi la adresa ministerelor – Ministerul Dezvoltării, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Educaţiei, Ministerul de Finanţe etc., fără date, fără explicaţii, fără documente, dar încărcate de mânie, ură şi violenţă verbală. În prezent, domnul preşedinte este preocupat de organizarea referendumului odată cu alegerile europarlamentare, referendum pentru care încă nu a găsit întrebarea pentru buletinul de vot!

Este firesc să ne întrebăm când se mai ocupă Palatul Cotroceni de dezvoltarea comunicării şi conlucrării dintre puterile statului, de asigurarea unui viitor mai bun pentru cetăţeni şi pentru realizarea în condiţii favorabile a relaţiilor cu statele europene, statele din NATO şi respectiv statele lumii. Astăzi asistăm la tot felul de blocaje, pornind de la decretele pentru numirea unor miniştri şi terminând cu numirea de ambasadori.

Am avut privilegiul de a cunoaşte mai de aproape preşedinţi ai României, între care Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu – şi la Rădăuţi, la cartierul de locuinţe de la marginea oraşului – în calitatea mea de deputat, iar îngrijorările mele cresc în acest context!

Urmează alegerile europarlamentare şi apoi cele prezidenţiale, prilejuri ca adversităţile să se înmulţească şi să sporească în intensitate din partea domnului preşedinte şi mai recent a USR-ului. O asemenea conduită se transmite şi în comunităţi, fie şi în forme involuntare.

Oare cât timp va fi necesar pentru revenirea noastră la normalitate, când încă aceste adversităţi nu s-au terminat?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: