La Suceava, ieri

Expoziţie de tehnică militară şi exerciţii demonstrative cu câini de serviciu ai Jandarmeriei Suceava

Blamaţi, înjuraţi, contestaţi după unele intervenţii în forţă, urâţi de membri ai unor galerii prea pătimaşe, deveniţi chiar subiect de bancuri, jandarmii români îşi văd mai departe de treabă şi impresionează la fiecare ieşire în public, atunci când arată comunităţii cât de mult a progresat această armă şi cât de eficientă poate fi atunci când se pune în mişcare. O armă vitală şi necesară unei societăţi fericite sau frământate de griji, care există şi funcţionează potrivit aceloraşi scopuri legiferate de domnitorul Grigore Alexandru Ghica, pe 3 aprilie 1850. Adică pentru „privegherea siguranţei publică, ţinerea bunei rânduieli şi aducerea la împlinire a legilor”.

Din seria manifestărilor care au marcat anul acesta cei 169 de ani de la formarea, cu acte în regulă, a „Corpului slujitorilor în jandarmi”, ieri, pe esplanada complexului comercial Iulius Mall, militarii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava au fost prezenţi cu o expoziţie de tehnică de luptă şi intervenţie utilizată în misiunile din structura mobilă, structura montană, structura antiteroristă, structura de prevenire şi combatere fapte antisociale etc.

Sucevenii au putut viziona şi anul acesta o parte a parcului auto, arme, echipamente cu care jandarmii se ajută în îndeplinirea misiunilor, au putut adresa întrebări, au putut face fotografii. De asemenea, tinerii interesaţi de o carieră în Jandarmeria Română au putut solicita informaţii scrise şi vorbite în legătură cu aceasta, oferite de tinerii elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni.

Exerciţiile demonstrative au debutat cu o coborâre în rapel executată de jandarmi suceveni din cadrul structurilor montane, o coborâre ce poate părea simplă de la sol, dar despre care spectatorii au aflat că cea mai mică inexactitate în desfăşurare poate provoca accidentări sau chiar pierderi de vieţi.

Nimic însă din ceea ce pot demonstra jandarmii suceveni nu poate concura cu sesiunea de exerciţii cu câinii de serviciu, cu mare priză la public, la copii în special. Cinci astfel de câini, însoţiţi de conducătorii lor, câini tineri aflaţi în predresaj sau câini cu experienţă, specializaţi în căutarea persoanelor captive în spaţii închise şi câini de patrulare, au primit aplauze din partea publicului. Aceşti câini au demonstrat nu numai că pot fi extraordinar de ascultători, dar şi că inteligenţa lor, pusă în valoare de dresajul profesionist, îi face parteneri ideali în misiunile de ordine şi siguranţă publică ale jandarmilor.

Manifestările Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava şi ale Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, dedicate Zilei Jandarmeriei Române, au debutat pe 26 martie, când au fost onoraţi veteranii acestei arme, şi se vor încheia pe 3 aprilie, la Muzeul de Istorie din Suceava, unde urmează să se desfăşoare un simpozion ce va reaminti istoricul instituţiei, alături de o expoziţie cu obiecte descoperite în judeţul nostru, în locurile în care s-au desfăşurat lupte din cele două războaie mondiale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: