Provocarile din prezent in domeniul imobiliare. Previziunile pentru 2019

2018 a fost un an calm din punct de vedere al domeniului imobiliar, în comparație cu anii din urmă. Specialiștii din această branșă susțin că echilibrul va continua și în 2019.

Evoluția ROBOR împreună cu cea a prețurilor și cea a solicitării de imobiliare au avut cea mai mare însemnătate asupra pieței locuințelor autohtone rezidențiale din anul precedent, 2018, potrivit unei noi analize efectuată de RE/Max România. Acest studiu s-a realizat printr-un sondaj de opinie la care au participat nu mai puțin de 300 de persoane din 30 de orașe diferite. Peste jumătate dintre participanți sunt proprietari de sucursale ori agenți imobiliari. În plus, cercetarea a inclus și analize comparative cu alte țări din Europa, părerile experților Re/Max România și noutăți aflate direct din domeniul imobiliar.

Președintele agenției, Răzvan Cuc, a declarat într-un interviu că: „RE/MAX România se preocupă activ de îmbunătățirea imaginii agenților imobiliari în România, respectiv creșterea industriei în care activează, motiv pentru care astfel de studii sunt mai mult decât necesare. Totodată, această analiză reprezintă un important reper atât pentru agenți, brokeri, proprietari de agenții, cât și pentru clienți, vânzători sau cumpărători, oferind atât o retrospectivă a anului ce tocmai se încheie, cât și preconizările specialiștilor pentru anul viitor.”

Mai jos vă prezentăm o listă cu cei mai importanți factori de pe piața imobiliară a României:

1.Evoluția ROBOR

Această evoluție se găsește pe primul loc în topul condițiilor esențiale marcante asupra târgurilor. Clasarea este previzibilă, deoarece au avut loc majorări substanțiale în anii din urmă. Interesant, însă, este faptul că valoarea indicelui al dobânzii de referință a scăzut luna trecută, iar ROBOR la 6 luni a coborât la 3,36% de la 3,49%, iar ROBOR la 3 luni a ajuns la 3,09% spre deosebire de 3,31%.

  1. Cererea de locuințe

Deși cota atenției cumpărătorilor este foarte apropiată de cea din 2017 (2% în scădere în T3 2018 față de T3 2017), cel puțin la nivelul centrelor regionale din România, reprezentații pieței imobiliarelor spun că se află în creștere. Optimismul acestora privind solicitarea de locuințe, este datorat, în special, de situarea considerabilă deasupra nivelului înregistrat acum trei ani, moment în care ascensiunea pieței rezidențiale fusese deja consemnată. În acest mod interesul cumpărătorilor de noi cămine este cu 29% mai ridicat în acest moment, creștere marcată în cele mai mari șase centre zonale din România.

În același timp optimismul este oglindit de numărul de autorizații de construire eliberate la nivelul țării, ce se află în creștere cu 7,6% din luna iulie față de aceeași lună a anului 2017. Au fost eliberate nu mai puțin de 24.950 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale.

* Evoluția prețurilor

Un exemplu care sugerează foarte bine influența semnificativă a evoluției prețurilor asupra pieței, este dat de creșterea costurilor medii cerute din latura apartamentelor în șase dintre cele mai mari orașe din România. Cu toate acestea, găsim interesant faptul că variațiile tarifelor se află sub pragul de 1%, respectiv 2% în patru din acestea și restul, fapt surprins în armonie cu dispoziția națională. Același fenomen este remarcat la 12 luni, deoarece deosebirile au fost sub 10% în 2017.

Românii cheltuiesc cel mai puțin cu locuințele dintre toți europenii, cu toate că acestea s-au scumpit. Polonia și Belgia sunt singurele țări aflate deasupra României în acest clasament cu 63% sub media UE, respectiv 69% sub media UE, anunță Eurostat. La coadă se află Danemarca (53% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) și Luxemburg (63% peste media UE).

Previziuni imobiliare pentru anul 2019

Atât estimările pozitive, cât și propunerile de prudență referitoare la încheierea afacerilor sunt nelipsite din previziunile pieței imobiliare a anului 2019, așa cum susțin părtașii la analiză. În ultimul an, în marile aglomerări urbane s-a remarcat o dezvoltare a proiectelor rezidențiale cu potențial în jurul centrelor de afaceri, ce va rămâne constantă și în următorii ani.

„Cumpărătorii vor fi din ce în ce mai pretențioși, iar atribute precum localizarea, seriozitatea și prestigiul dezvoltatorului sau conceptul de locuință propus vor conta din ce în ce mai mult. Vom vedea în marile orașe primele livrări de locuințe din noua generație, conceptele pregătite după criză. Bineînțeles, vor exista diferențe de la un oraș la altul și probabil că cel mai bine vor performa centrele regionale precum Timișoara, Cluj sau Iași, dar și orașe de dimensiuni medii care trec printr-o perioadă bună, precum Sibiu, Oradea, Arad. Ne așteptăm la un 2019 bun, cu o cerere sănătoasă și prețuri în curs de stabilizare.” declară Daniel Crainic.

În acest an, costurile căminelor vor rămâne la același nivel, sau e posibil să poată înscrie cel mult o mică ridicare, așa cum previn reprezentanții pieței imobiliare rezidențiale din România. Cu toate acestea, se estimează că în următorii trei ani prețurile vor crește mai mult, în special în regiunile în care potențialul de dezvoltare economică este foarte ridicat. În același timp, Fondul Monetar Internațional a realizat studii în care se observă că sursa esențială de finanțare din 2018, programul Prima Casă, ar putea fi domolită în anul 2019, urmând să se folosească de fonduri cu 25% mai mici. Remarcabil este, de asemenea, preconizarea făcută cu privire la indicile ROBOR, ce nu va depăși valoarea de 3,5% – măcar în cazul în care ne raportăm la o perioadă de trei luni.

Acest articol a fost prezentat de Flatfy.

Flatfy.ro este un motor de căutare de locuințe propuse spre vânzare și este adresat persoanelor care caută să cumpere și/sau să închirieze case, apartamente și vile atât pe piața secundară cât și  pe piața imobiliarelor noi construite în România. Acesta încorporează reclame de la o multitudine de surse pentru a-i asigura clientului o gamă largă de conținut relevant în ceea ce privește industria imobiliară.

Flatfy.com lucrează în 37 de țări, inclusiv cele Est Europene, deci puteți compara prețurile în aceste țări : România, Moldova și Ungaria.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: