Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Mai multe acţiuni vor fi organizate de autorităţile sanitare sucevene pentru marcarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, între care un atelier de lucru cu tema „Tuberculoza se vindecă” la care vor participa asistenţii medicali comunitari din judeţ.

Într-un comunicat de presă al DSP Suceava se menţionează că, anual, pe 24 martie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, prilej cu care Organizaţia Mondială a Sănătăţii subliniază că „tuberculoza rămâne o problemă epidemiologică mondială, producând moartea a milioane de oameni anual”.

Sursa citată face referire la Raportul Global pentru Tuberculoză din 2017 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care arată că 54 milioane de vieţi au fost salvate prin diagnosticul şi tratamentul tuberculozei în perioada 2000-2017. (…)

Sursa citată mai precizează că, potrivit raportului Supravegherea şi monitorizarea tuberculozei în Europa, 2018, elaborat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor ( ECDC ) şi OMS-Europa, în 2016, cele cinci ţări cu cel mai mare număr de cazuri incidente de TB, au fost: Rusia (94.000), Ucraina (39.000), Uzbekistan (24.000), România (15.000) şi Kazakhstan (12.000). (…)

În România, la sfârşitul anului 2017, erau în evidenţă 14.000 cazuri noi, 13.004 de cazuri notificate de TB (incidenţă 72%000 locuitori), 4.600 la femei şi 9.400 la bărbaţi. (…)

Astfel, la nivel judeţean vor fi organizate întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, acţiuni de informare şi educare cu elevii de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară vizionarea unui film tematic: „Tuberculoza se vindecă”, se vor distribui pliante şi postere, aceste acţiuni fiind susţinute de coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Control şi Supraveghere a Tuberculozei din dispensarul TB, medicul Mirela Grămadă, şi de reprezentanţi ai DSP Suceava, Compartimentul de Promovare a Sănătăţii din instituţie.

Totodată, pe 26 martie 2019, de la ora 10:00, în sala de conferinţe a DSP Suceava, va fi organizat un atelier de lucru cu asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari din judeţ ce va avea ca temă „Tuberculoza se vindecă” , susţinut de medicul Mirela Grămadă, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Control şi Supraveghere a Tuberculozei şi de medicul Roxana Filip, doctor în ştiinţe medicale, medic în cadrul Laboratorului BK din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava şi coordonatorul Programului Naţional de Control şi Supraveghere a Tuberculozei din cadrul DSP Suceava. (…)

De precizat este că în primele 9 luni ale anului 2018, în judeţul Suceava s-au înregistrat 279 de cazuri de tuberculoză, în uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, când s-au raportat 286 de cazuri de îmbolnăvire.

În primele 9 luni ale anului 2018 se aflau în evidenţe 12 copii din judeţul Suceava diagnosticaţi cu tuberculoză faţă de 16 copii în aceeaşi perioadă a anului 2017.

La sfârşitul anului 2018, la Dispensarul TBC Suceava erau rămaşi în evidenţă 262 de pacienţi diagnosticaţi cu TBC.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: