Heliport pe clădirea Spitalului Judeţean Suceava

> Investiţia va costa 6,5 milioane de lei şi va asigura transferul rapid al pacienţilor în caz de urgenţă medicală

Consiliul Judeţean Suceava urmează să aprobe în şedinţa de săptămâna viitoare indicatorii tehnico-economici şi studiul de fezabilitate pentru amenajarea unui heliport pe corpul principal al clădirii Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, care presupune mai multe intervenţii constructive, inclusiv realizarea unor extinderi pe verticală ale lifturilor existente, până la nivelul heliportului.

Potrivit expunerii de motive, SJU Suceava este cea mai reprezentativă unitate sanitară din judeţ şi unica din municipiul Suceava asigurând asistenţă medicală preventivă, curativă şi recuperatorie, primară şi secundară, pentru mai mult de 30% din populaţia judeţului.

Totodată, se menţionează, că odată cu dezvoltarea sistemului aeromedical din România, s-a înfiinţat şi Punctul de Operare Aeromedical, ale cărui elicoptere ar urma să efectueze misiuni aeromedicale pe teritoriul judeţului Suceava, iar pentru ca elicopterul să poată opera la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava este necesară existenţa unui heliport proiectat, construit şi autorizat conform legislaţiei şi actelor normative specifice în vigoare.

„Această investiţie este o necesitate pentru acordarea asistenţei medicale eficiente şi la un nivel calitativ superior, având în vedere analiza cererii privind asigurarea serviciilor medicale de urgenţă prin preluarea pacienţilor de la nivel judeţean, ce nu pot fi trataţi în sistem ambulatoriu”, se precizează în expunerea de motive semnată de vicepreşedintele CJ Suceava, Gheorghe Niţă.

El arată că pentru îndeplinirea acestui obiectiv se propune construirea unui heliport în terasă, accesibilizarea spaţiului destinat serviciilor şi a căilor de acces astfel încât să îndeplinească cerinţele impuse domeniului sanitar, ceea ce presupune mai multe intervenţii asupra sistemului constructiv al clădirii, amenajarea zonei de realizare a heliportului pe structură metalică, realizarea unor extinderi pe verticală ale lifturilor existente până la nivelul heliportului pentru legătura cu diferite niveluri ale clădirii existente şi închiderea pergolelor pe aripa de clădire unde se amenajează heliportul.

Potrivit proiectului, investiţia ar urma să coste circa 6,5 milioane de lei cu tot cu TVA, din care construcţii-montaj 4,3 milioane de lei, şi presupune amplasarea unei platforme de aterizare peste pergola existentă, fiind supraînălţată pe planşeu printr-o structură metalică acoperită cu tablă striată.

Heliportul va fi echipat cu o pasarelă pentru evacuarea către casa liftului, o ieşire pentru evacuarea de urgenţă, plasă de siguranţă montată perimetral, instalaţii de stingere incendiu, echipamente electrice, jgheaburi de preluare a apei pluviale şi rezervor de apă pentru incendii.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, menţionează în susţinerea acestei investiţii că preocuparea continuă a instituţiei o constituie organizarea eficientă a serviciilor, o mai bună împărţire şi o nouă distribuţie a serviciilor existente, modernizarea şi dotarea la standarde înalte pentru multe din secţiile spitalului în scopul aducerii actului medical la standarde de calitate şi eficienţă existente în spitalele similare din Comunitatea Europeană.

„De asemenea, asigurarea unui personal calificat şi supraspecializat a condus în ultimul timp la creşterea adresabilităţii, la eficientizarea actului medical şi recunoaşterea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava ca unul dintre cele mai apreciate spitale.

El subliniază că prin această investiţie se va realiza îmbunătăţirea funcţională şi modernizarea infrastructurii spitaliceşti existente, dezvoltarea la nivel regional şi local a infrastructurii de primiri urgenţe, reducând inegalităţile prin îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate, asigurarea unei infrastructuri de transport a pacienţilor pe cale aeriană cu elicopterele SMURD, reducerea timpului de răspuns în situaţii de urgenţe medicale, evitarea aglomerării din traficul rutier sau a blocajelor provocate de accidente rutiere, inundaţii sau înzăpeziri, pentru deplasarea la locul intervenţiei, sporirea gradului de disponibilitate a serviciilor medicale printr-o mai bună acoperire a teritoriului, posibilitatea operării cu elicopterul atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, în condiţii de vizibilitate şi asigurarea disponibilităţii de executare a misiunilor aeromedicale non-stop.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: