Au plecat lăstunii…

 E deja vremea sosirii, după experienţa anilor când veneau, este vremea sosirii rândunelelor. Dar, din vremea acelor ani, n-am mai văzut să spintece văzduhul primăverii rândunelele. S-a întâmplat ceva: s-au supărat pe noi, aici atâtea lucruri am schimbat în viaţa noastră, încât nu ne mai recunosc; preferă să meargă altundeva. Ca, de exemplu, nerecunoaşterea diferenţei de gen, imposibilă pentru perechea de lăstuni: care-şi fac cuibul împreună, care se împerechează şi fac pui după porunca Creatorului şi în pofida democraţiei noastre deja dezlegată de orice. Şi iată că, în această lume tot mai „ştiinţifică”, o asemenea problemă nu mai este o problemă şi dezlegarea ei nu mai interesează pe nimeni.

Rezonează însă, în sufletele noastre de copii cândva, prietenia de alergătură în ogradă cu iuţii lăstuni, ei prinzând insecte, noi fugărindu-i pe ei, totul într-o hărmălaie dragă şi unora, şi altora, sfârşită câteodată sub vreun cuib de rândunică în jurul căruia perechea făcea o gălăgie formidabilă, atrăgându-ne atenţia că un pui tocmai căzuse din cuib pe pământ. Ne apropiam încet, încet de micuţul nezburător, în agitaţia din ce în ce mai grozavă a părinţilor acestuia, disperaţi că i-am face ceva rău, îl luam în palme şi-l încălzeam cu răsufletul nostru, apoi, căţăraţi pe vreo scară, îl restituiam cuibului. Mai urma o perioadă de agitaţie în care părinţii se asigurau că năstruşnicul e în bună rânduială. Mama rămânea cu el, tatăl pleca să prindă vreo gâză. Îl hrăneau apoi din cuib, erau prinşi nu se ştie cum cu gheruţele de streaşină şi ciripeau privindu-ne într-un fel din care pricepeai că ţi se mulţumeşte.

La urma urmei, de atâţia ani în care cuibăreau sub streaşina bunicii, făceau parte din familie.

Şi, probabil, ca orice familie românească modernă, s-au risipit în lume şi aceşti trăitori în bătăturile ţăranilor. Că, deh, oricând şi oriunde moda are chemările ei irezistibile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: