Ambasada Israelului în România îi caută pe urmaşii celor 65 de români distinşi cu titlul de „Drepţi între popoare”

La iniţiativa E.S. David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, Complexul Educaţional Laude-Reut a demarat proiectul „Drepţi între popoare de origine română”. Titlul de Drept între popoare este unul onorific, fiind acordat de Statul Israel neevreilor care şi-au riscat viaţa în timpul Holocaustului pentru a salva evreii de la moarte.

 În momentul de faţă, în urma cercetărilor istorice, 65 de români au primit acest titlu, oferit de către Yad Vashem, instituţia oficială a Israelului dedicată păstrării memoriei Holocaustului şi onorării Drepţilor între Popoare prin plantarea unor arbori pe Aleea Drepţilor din cadrul Memorialului din Ierusalim, de pe muntele Herzl.

Scopul proiectului este de a implica liceenii în cunoaşterea istoriei Holocaustului şi de a-i sensibiliza faţă de istoria celui de al Doilea Război Mondial şi de contribuţia poporului român în salvarea vieţilor evreieşti în acele vremuri tumultuoase, aducând astfel mulţumiri succesorilor celor care au primit distincţia de Drepţi între popoare.

Lansarea proiectului a avut loc recent, cu participarea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, în prezenţa domnului inspector şcolar Mihai Manea şi a profesorilor de istorie de la şcolile din Capitală. Proiectul se înscrie ca act educaţional pe tematica Holocaustului, din perspectiva intensificării tendinţelor antisemite, xenofobe şi intolerante în lume.

„Trăim într-o perioadă în care actele antisemite sunt tot mai prezente în Europa şi consider că fiecare ţară are datoria de a combate acest fenomen cu toată vigoarea. Educarea tinerei generaţii constituie, fără îndoială, una dintre cele mai bune metode de a lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei şi rasismului. În acest sens, România a devenit un model regional prin includerea în programele şcolare a studiului Holocaustului. Proiectul «Drepţi între popoare de origine română», iniţiat alături de Complexul Educaţional Laude-Reut, are menirea de a-i implica activ pe elevi şi pe profesorii lor în identificarea rudelor celor 65 de români distinşi cu titlul de «Drepţi între popoare», astfel încât, la finalul demersului nostru, să ne exprimăm public recunoştinţa pentru cei care şi-au pus în pericol propria viaţă şi întreaga familie ca să salveze zeci de mii de evrei de la moarte”, a declarat E.S David Saranga, Ambasadorul Israelului în România

„Cine salvează o viaţă salvează o întreagă lume“, ne spune Talmudul. Este de datoria noastră să recunoaştem scânteile de bunătate din perioada întunecată a Holocaustului: Drepţii dintre popoare – oameni care şi-au riscat vieţile şi familiile pentru a-şi salva vecinii şi prietenii evrei. Exemplul lor trebuie urmat şi fie ca lumina lor să ne inspire pe toţi.

Tânăra generaţie este viitorul şi trebuie să-i îndrumăm să devină martori ai amintirii Holocaustului, ambasadori ai multiculturalităţii şi ai toleranţei. Fiţi vigilenţi şi nu uitaţi niciodată, astfel încât asemenea tragedii să nu se mai întâmple vreodată. Generaţiile de astăzi nu cunosc nimic despre tragedie, părinţii lor ştiu foarte puţin şi în curând ultimii supravieţuitori ai Holocaustului nu vor mai fi printre noi, iar Holocaustul va fi uitat, la fel ca Inchiziţia”, a spus Tova Ben Nun-Cherbis, Preşedinte şi Fondator al Complexului Educaţional Laude-Reut.

Facem un apel la succesorii celor care au primit acest titlu, la familiile lor, precum şi la cei care deţin informaţii despre rudele celor Drepţi între popoare să ne contacteze la adresa dreptintrepopoare@laude-reut.ro, pentru a deveni parte din proiect, se arată în comunicatul Ambasadei Israelului la Bucureşti. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: