Pentru proiecte de dezvoltare locală

Primarii din judeţ au cerut sume de 12 ori mai mari decât are la dispoziţie CJ

> Gheorghe Flutur: Primarii sunt îngrijoraţi că nu vor avea suficienţi bani pentru protecţia socială, dar şi pentru creşterea costurilor materialelor şi a forţei de muncă pentru proiectele derulate

Primarii suceveni au cerut, ieri, în cadrul consultării privind alocările bugetare din cote defalcate din impozitul pe venit şi din sume de TVA, sume de 12 ori mai mari decât are la dispoziţie Consiliul Judeţean Suceava prin Legea bugetului de stat pentru 2019 pentru proiecte de dezvoltare locală.

Preşedintele administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a spus că a fost parcursă etapa de consultare pentru împărţirea fondurilor reprezentând cota de 17,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugete locale, dar şi pentru asigurarea deficitului de finanţare pentru asistenţa socială, dar a menţionat că formulele sunt clare.

El a arătat că pentru edili presiunea mare este că nu vor avea suficienţi bani pentru a asigura cheltuielile cu protecţia socială, pentru persoanele cu handicap şi însoţitorii acestora, după ce prin Legea bugetului acestora li s-a transferat în totalitate finanţarea acestei activităţi, în condiţiile în care până în acest an sumele erau acoperite 90% din bugetul de stat.

Preşedintele CJ a menţionat că primarii sunt îngrijoraţi şi de influenţa preţurilor la materiale şi creşterea costurilor cu forţa de muncă pentru proiectele aflate în derulare, dar şi pentru cele care urmează să fie realizate atât cu fonduri naţionale, cât şi cu finanţare europeană.

„Au cerut sume de 12 ori mai mari decât avem noi posibilitatea să alocăm pentru proiecte de dezvoltare locală” a explicat Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că în şedinţa de plen de astăzi urmează să se repartizeze fiecărei localităţi sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale, astfel încât fiecare administraţie locală să aibă posibilitatea să le includă în proiectul de buget.

Potrivit Legii bugetului pentru 2019, Consiliul Judeţean Suceava va împărţi celor 114 unităţi administrativ-teritoriale, după o formulă matematică, sumele pentru localităţi, respectiv 579 de milioane de lei, care include 62,9 de milioane, cota de 17,5% din impozitul pe venit, şi 424,9 milioane de lei, sume defalcate din TVA, la care se adaugă 37 de milioane de lei, sume pentru acoperirea necesarului la nivelul anului 2018, ca şi 54 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor cu asistenţa socială, activitate transferată integral localităţilor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: