În 2018

Bugetele locale sucevene au fost păgubite cu 6,8 milioane de lei

> Potrivit Camerei de Conturi, peste 6,7 de milioane de lei reprezintă prejudiciul efectiv, iar 70.000 de lei sunt foloase necuvenite, recuperată operativ fiind suma de 408.000 de lei

Ca urmare a acţiunilor de control şi audit desfăşurate în 2018, Camera de Conturi Suceava a depistat că valoarea estimată a abaterilor de la legalitate şi regularitate, consemnată în actele întocmite, este de 252,483 de milioane de lei.

Potrivit Raportului privind finanţele publice locale, auditările au condus la venituri suplimentare cuvenite bugetelor locale însumând 11,055 de milioane de lei, dintre care debite de 10.318 de lei şi accesorii de 737.000 de lei, încasate operativ fiind 415.000 de lei. Controlorii au constat că bugetele unităţilor administrativ-teritoriale au fost păgubite cu 6,805 de milioane de lei, suma de 6,735 de milioane de lei fiind prejudiciul efectiv, 70.000 de lei reprezentând foloase necuvenite, recuperate operativ fiind 408.000 de lei. În cele din urmă, abaterile de la legalitate şi regularitate, cu impact asupra realităţii şi acurateţei situaţiilor financiare, precum şi a administrării şi gestionării patrimoniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale, au fost estimate, de Camera de Conturi, la o valoare de 587,816 de milioane de lei.

Pentru realizarea acţiunilor de audit financiar, de conformitate şi audit al performanţei, efectuate în anul 2018, Camera de Conturi Suceava a supus verificării 119 entităţi publice de interes local, inclusiv ordonatori terţiari de credite finanţaţi din bugetul local, reprezentând 31,9% din totalul de 373 entităţi existente în aria de competenţă a structurii sucevene. Ponderea entităţilor verificate în totalul celor existente la nivelul judeţului nostru este de 31,9%, respectiv de 38,3% din ordonatorii principali de credite; 29,1% din ordonatorii terţiari de credite de subordonare locală; 44,4% din societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar al unităţilor administrativ-teritoriale.

Potrivit metodologiei de elaborare, modificare şi monitorizare a realizării programului de activitate al Curţii de Conturi, în acţiuni de verificare trebuie cuprinşi toţi ordonatorii principali de credite, cel puţin odată la 3 ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: