În cadrul unei acţiuni vizând utilizarea centurii de siguranţă

Aproximativ 1.600 de autovehicule controlate în trafic

În ultimele zile, pe mai multe tronsoane de drum din municipiul Suceava, dar şi din judeţ, poliţiştii rutieri au acţionat pentru verificarea şi impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de fixare omologate de către ocupanţii autovehiculelor aflate în trafic.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, poliţiştii rutieri au fost secondaţi în misiunea lor de poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii care au explicat participanţilor la trafic importanţa utilizării centurii de siguranţă pentru reducerea riscului de deces în caz de accident sau a vătămărilor corporale grave.

„Centura constituie cel mai eficient mijloc de protecţie împotriva vătămării în caz de accident. Două treimi dintre persoanele decedate în accidente rutiere în 2016, nu purtau centura de siguranţă” a arătat sursa citată.

Poliţiştii rutieri au controlat în cadrul acţiunii 1581 de autovehicule, fiind vizată utilizarea centurii de siguranţă şi, în subsidiar, avându-se în vedere prevenirea evenimentelor rutiere pe fondul utilizării telefonului mobil în timpul condusului. Au fost aplicate 327 de sancţiuni contravenţionale, 46 dintre acestea fiind pentru utilizarea telefonului mobil şi 281 pentru nerespectarea legislaţiei privind portul centurii de siguranţă.

„E bine de ştiut că: în timpul unui impact, la viteza de 50 km/h, asupra unui adult de 80 kg acţionează o forţă de cca. 2 tone. Un copil de 25 kg este proiectat în faţă cu o asemenea forţă încât este imposibil ca forţa musculară a braţelor unui adult să-l ţină în siguranţă. Un impact la 40 km/h supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Persoanele din spate, care nu poartă centura, pot fi aruncate în afara automobilului cu o forţă de 30 de ori mai mare decât greutatea proprie. Utilizarea centurii de siguranţă reduce riscul vătămărilor mortale cu până la 50% în cazul ocupanţilor locurilor din faţă, respectiv cu până la 75% pentru pasagerii aflaţi pe locurile din spate” precizează IPJ Suceava.

Poliţiştii reamintesc că, potrivit legislaţiei, lipsa centurii de siguranţă este o contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi cu două puncte de penalizare. Cum sancţiunea pentru lipsa centurii e prevăzută în Codul rutier ca fiind două sau trei puncte-amendă, iar un punct amendă are valoarea de 145 de lei, rezultă că şoferul care nu poartă centură riscă o amendă de 290 sau 435 de lei şi cele două puncte de penalizare. Şi pasagerii care nu poartă centura de siguranţă sunt vizaţi de aceste sancţiuni.

În ceea ce priveşte obligativitatea purtării centurii de siguranţă, există şi câteva excepţii. Conform legii, se exceptează de la obligaţia de a purta centura de siguranţă:

> conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staţionează;

> femeile în stare vizibilă de graviditate;

> conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane în regim de taxi, când transportă pasageri;

> persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă; în acest caz, persoanele în cauză sunt obligate să aibă asupra lor certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

> instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învaţă să conducă un autovehicul pe drumurile publice, sau examinatorul din cadrul autorităţii competente, în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: