Deşi toţi banii erau disponibili

Judeţul Suceava a lăsat nefăcute investiţii publice de peste 150 de milioane de lei

> Conform Camerei de Conturi, faţă de prevederile de circa 356 de milioane de lei, plăţile pentru investiţii au fost de 205 de milioane de lei, „atât din cauza nerealizării proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile, cât şi a proiectelor finanţate integral sau parţial din bugetele locale” > În 2017, comunele, oraşele şi municipiile sucevene au rămas în vistierii cu un total de peste 122 de milioane de lei, excedentul înregistrat nefiind ca urmare a încasării veniturilor peste nivelul prevăzut, ci a nerealizării unor cheltuieli

Cu toate că bugetul general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale – respectiv suma bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi a bugetul propriu al Consiliului Judeţean – a fost într-o creştere semnificativă, acest aspect nu se reflectă, în mod corespunzător, şi asupra volumului investiţiilor. Cel puţin aşa relevă Raportul privind finanţele publice locale pe anul 2017, întocmit de Camera de Conturi Suceava, în care se evidenţiază că, faţă de anul 2016, la nivelul judeţului, veniturile încasate au crescut cu 129,874 de milioane de lei, ajungând la 1.816,112 de milioane de lei. De cealaltă parte, cheltuielile efectuate au sporit cu 65,238 de milioane de lei, fiind de 1.699,985 de milioane de lei. Acest fapt a determinat realizarea unui excedent de 116,127 de milioane de lei, mai mare cu 64,636 de milioane de lei în comparaţie cu valoarea excedentului din anul bugetar precedent.

Astfel, exceptând Consiliul Judeţean Suceava, care s-a remarcat cu deficit bugetar, celelalte unităţi administrativ-teritoriale au încheiat execuţia anului 2017 cu excedent. Potrivit sursei citate, bugetul Consiliului Judeţean Suceava a realizat venituri totale de 379,571 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile efectuate au fost de 385,568 de milioane de lei, cu un deficit de 5,997 de milioane de lei.

Bugetele celor cinci municipii din judeţul Suceava au avut venituri totale de 498,022 de milioane de lei şi cheltuieli de 497,879 de milioane de lei, rezultatul execuţiei bugetare reprezentând un excedent de 143.000 de lei. Pe de altă parte, bugetele celor 11 oraşe au însumat venituri de 185,192 de milioane de lei, cheltuieli de 184,975 de milioane de lei, la execuţia bugetară consemnându-se un excedent de 217.000 de lei.

În anul 2017, bugetele celor 98 comune din judeţ au totalizat venituri de 753,327 de milioane de lei şi cheltuieli de 631.563 mii lei, excedentul rezultat fiind de 121,764 de milioane de lei. „În ceea ce priveşte excedentul înregistrat, în sumă de 122,124 de milioane de lei, în execuţia bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, trebuie arătat că acesta nu a fost determinat de încasarea veniturilor peste nivelul prevederilor definitive aprobate prin bugetele locale, ci de nerealizarea unor cheltuieli bugetare la nivelul veniturilor încasate şi al resurselor financiare asigurate din prefinanţări din fonduri externe nerambursabile, precum şi din finanţări primite şi neutilizate la nivelul prevederilor bugetare” se reliefează în Raportul privind finanţele publice locale pe anul 2017, la nivelul judeţului Suceava.

Conform analizei Camerei de Conturi Suceava, principala cauză neatingerii nivelului cheltuielilor, în conformitate cu prevederile bugetare iniţiale, o reprezintă neefectuarea investiţiilor publice.

În urma auditării efectuate de inspectorii instituţiei sucevene, un grad relativ mare de nerealizare s-a constatat la cheltuielile de capital. În consecinţă, în 2017, faţă de prevederile definitive de 357,928 de milioane de lei, plăţile pentru investiţii au fost în sumă de 205,201 de milioane de lei, „atât din cauza nerealizării proiectelor finanţate din fonduri nerambursabile, cât şi a proiectelor finanţate integral sau parţial din bugetele locale”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: