De la începutul acestei luni, în judeţ

Aproximativ 80 de incendii de vegetaţie uscată

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, slt. Alin Găleată, a anunţat, marţi, că de la începutul acestei luni în judeţul Suceava s-au înregistrat aproape 80 de incendii de vegetaţie uscată, fiind afectate peste 155 de hectare.

Găleată a mai spus că săptămâna a debutat cu 11 incendii de vegetaţie uscată, pompierii militari şi cei voluntari intervenind pentru lichidarea lor.

„Au ars mii de metri pătraţi de vegetaţie uscată, dar au existat şi pagube materiale însemnate, respectiv un adăpost de animale, un depozit de furaje, un stâlp de susţinere pentru cablurile de telefonie şi mai mulţi metri liniari de garduri din lemn” a precizat slt. Alin Găleată.

El a mai arătat că incendiile din această lună au izbucnit în 47 de localităţi, afectând terenuri cu o suprafaţă totală de peste 155 ha.

Cele mai multe incendii s-au înregistrat în localităţile Suceava şi Fălticeni (câte şase incendii), Solca şi Horodniceni (câte patru), Grăniceşti, Vicovu de Jos şi Dolhasca (câte trei). Incendiile cu cele mai mari suprafeţe afectate s-au înregistrat în localităţile Dolheşti şi Arbore (câte 20 ha), Soloneţ (15 ha), Horodniceni (12 ha), Pătrăuţi şi Preuteşti (câte 10 ha).

Pe lângă pagubele materiale înregistrate în urma incendiilor de vegetaţie uscată, s-au înregistrat şi două victime cu arsuri grave, doi bărbaţi în vârstă de 70 şi 69 de ani, din localităţile Fălticeni, respectiv Româneşti.

Alin Găleată a menţionat că numărul amenzilor aplicate de inspectorii de prevenire ai pompierilor militari au ajuns la 20, în cuantum total de 50.000 de lei, iar aceste acţiuni vor continua, urmând ca, după identificarea altor autori de incendii, aceştia să fie sancţionaţi conform legislaţiei.

„Pentru stingerea acestor incendii s-au depus eforturi supraomeneşti, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea şi propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantaţii de arbori, dar şi fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate” a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Deoarece legislaţia interzice arderea la întâmplare a vegetaţiei uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieţi omeneşti, ISU Suceava transmite din nou un apel către populaţie şi către factorii de răspundere din administraţiile locale spre a respecta interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice (vânt puternic).

„Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic.

Reamintim că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Astfel, prin acţiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză” arată ISU Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: