Şi azilanţii trebuie să respecte legea

> Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, împreună cu poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi şi agenţi şi ofiţeri din cadrul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, au desfăşurat activităţi de prevenire a riscului infracţional şi victimal pentru persoanele aflate în Centrul pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi

Persoanele aflate în Centrul pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi prezintă un risc victimal crescut, mai ales prin prisma dificultăţii conştientizării şi însuşirii cadrului legislativ naţional, fiind necesare măsuri de promovare a incluziunii sociale şi informare cu privire la modalităţile legale de gestionare a unor probleme. Scopul acţiunilor a fost creşterea gradului de siguranţă a persoanelor aflate în centru, dar şi însuşirea unor repere legislative naţionale minime care să faciliteze integrarea migranţilor şi să îi protejeze de riscul infracţional şi victimal, după cum am aflat de la comisar-şef Ionuţ Epureanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Nu au fost uitate nici importanţa numărului unic de urgenţă 112 şi modalităţile de sesizare a faptelor antisociale. Persoanele aflate în centru au fost informate cu privire la normele minime din domeniul rutier, dar şi cu privire la legislaţia incidentă infracţiunilor contra persoanei şi contra patrimoniului, dar, mai ales, cu privire la modalităţile de evitare a unor situaţii conflictuale, cel mai des întâlnite. „Acţiunile de informare şi prezentare a reperelor legislative şi a recomandărilor preventive au fost derulate în parteneriat cu reprezentanţii Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi şi facilitate de prezenţa unor interpreţi şi traducători autorizaţi în dialectele vorbite de beneficiari” a mai declarat sursa citată.

Un capitol aparte al activităţilor l-a constituit promovarea unor legi pentru susţinerea drepturilor copiilor şi siguranţei familiei. Multe dintre ţările din care provin persoanele din centrul rădăuţean nu se numără printre cele care respectă aşa cum s-ar cuveni drepturile minorilor. Tocmai de aceea, oamenii legii suceveni le-au prezentat prevederile legii privind drepturile copilului în România, dar şi prevederi din legea ce face referire în special la modul de solicitare şi obţinere a ordinului de protecţie. Cu minorii aflaţi în centru au fost desfăşurate activităţi separate interactive, toţi copiii primind manuale realizate de poliţişti în colaborare cu Romania Children Humanitarian Fondation. De asemenea, copiii au primit carduri de învăţare conţinând imagini de promovare a meseriei de poliţist.

Acţiunea poliţiştilor suceveni nu s-a rezumat doar la activităţile din Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, efectuându-se şi controlul localurilor publice din zona adiacentă centrului, pentru prevenirea faptelor cu violenţă şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. De asemenea, au fost efectuate activităţi de control al traficului rutier pe căile de acces către Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi şi au fost stabilite puncte de intervenţie în caz de eveniment. „Au fost verificate şi efectuate instructaje cu personalul şi administratorii unităţilor de alimentaţie publică, farmaciilor, barurilor şi sălilor de jocuri din zona centrului” ne-a mai declarat sursa citată. Identificarea grupurilor vulnerabile este o prioritate a poliţiştilor suceveni, astfel de acţiuni de prevenire şi informare desfăşurate în sistem integrat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi structurile operative urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare, pentru ca mesajul preventiv să fie direcţionat cu eficienţă către beneficiari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: