Politica de şmecher

Regimul democratic e unul dificil şi costisitor. El presupune participarea tuturor cetăţenilor la treburile publice, o Constituţie democratică, un set destul de mare de legi, reguli şi cutume care trebuie respectate de fiecare în parte şi de toţi împreună. Se ridică totuşi o întrebare: regimul democratic este nevoit să limiteze unele libertăţi şi drepturi cetăţeneşti pentru a se respecta legea? Da, fiindcă altfel libertăţile mai mari ale celor de la Putere pot restrânge libertatea şi drepturile celor guvernaţi. Ceea ce înseamnă că democraţia nu poate exista fără egalitatea deplină a tuturor cetăţenilor în faţa legilor. Sunt lucruri de o banalitate intrată în obişnuinţă…

Banalitate, nebanalitate, dar aici democraţia românească s-a împotmolit, dând semne de abuz, oboseală şi chiar lehamite, de nu cumva de boală incurabilă. În spaţiul nostru public se discută de ceva vreme că ar fi apărut din senin(?) o gaşcă de şmecheri care nu mai acceptă egalitatea în faţa legii, socotind că votul câştigat la ultimele alegeri le dă dreptul să facă ce vor, iar doctrina lor se numeşte iliberalism. Modelul vine pe filieră maghiară de la Federaţia Rusă a lui Putin şi de la Turcia lui Erdogan, primii care îşi arogă dreptul de a-şi reprezenta popoarele fără a se consulta cu toţi cetăţenii, cu reprezentanţii legitimi ai acestora şi ai Opoziţiei.

Cu o asemenea gaşcă de şmecheri în frunte, Opoziţia susţine că în România de libertate deplină se vor bucura doar şmecherii şi ai lor. Ce te faci, însă, când alegerile au fost câştigate prin gogoşi populiste şi mită electorală? Prin astfel de mijloace se vor eterniza la guvernare, iar prostimea, ciumpalacii, amărăştenii, cum sunt alintaţi zilnic poporenii, vor fi obligaţi să tacă alţi 50 de ani şi să le înghită toate abuzurile.

Rămâne, ca înainte de 1989, să cârtim pe la colţuri, căci deja mai toate ziarele şi televiziunile ascultă comanda partidului unic şi nu mai transmit demult aproape deloc punctele de vedere ale Opoziţiei. Practic, cică se reeditează, dar la o scară mult mai mârşavă şi pe faţă, situaţia din vremea regimului Năstase, când mass-media ajunseseră la stăpân.

Cel mai liber dintre toţi cică e Liviu Dragnea, liderul maxim. Încearcă ceva şi al doilea, Călin Popescu-Tăriceanu, dar nu prea-i iese, rămânând mereu la mâna partidului majoritar. Ceilalţi primesc libertăţile şi drepturile cadou sau drept mită de la liderul suprem. Ceea ce nu se mai numeşte democraţie, ci feudalism sadea.

Primul semn că discuţia pe şoptite din spaţiul public are un sâmbure de adevăr îl reprezintă câştigarea imunităţii şmecherilor în faţa legii: măreţii lideri desconsideră justiţia, care, atât timp cât s-a ocupat de alţii era bună, dar, cum s-a apropiat de ei, nu mai e bună, trebuie reformată, serviciile secrete să-şi vadă de ale lor, dar să nu se ocupe de afacerile murdare ale liderilor puterii, chit că ele atentează la siguranţa naţională, iar magistraţii care îndrăznesc totuşi să-i trimită în judecată sunt ameninţaţi, li se umblă la carieră şi sunt daţi afară fără scrupule. Vezi cazul Kovesi.

În domeniul economic, se repetă aceeaşi situaţie: fiindcă încasările la buget scad şi foamea lor de bani creşte odată cu apropierea campaniei electorale, finanţele publice, băncile, capitalul, cursul de schimb… au intrat în suferinţă din pricina unor legi şi ordonanţe în interes personal date peste noapte. Ba chiar, colac peste pupăză, analiştii economici susţin că intrarea României în criză este inevitabilă. Asta mai lipsea actualei guvernări.

Fiindcă de şmecheri şi tari ce sunt nu au timp să asculte şi părerile experţilor, ale profesioniştilor, să ţină cont şi de argumentele Opoziţiei, că şi Opoziţia aparţine tot României, şi o fac din convingerea că le ştiu pe toate, că ceea ce fac ei este cel mai bine. Iată că nu este.

Şi totuşi se urcă la tribună să ne dea lecţii… Se comportă astfel fiindcă pot, numai că buna guvernare a unei ţări înseamnă în primul rând responsabilitate. Să nu ne fie frică. Până la urmă democraţia, profesionalismul, ştiinţa de carte şi buna-credinţă vor învinge şi ei ştiu asta. Deocamdată vor răspunde în faţa alegătorilor, şi anul acesta, şi la anul de câte două ori.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: