Festivalul Internaţional „Primăvara poeţilor” la Fălticeni

 Fălticeni este un oraş mic, unde se întâmplă acte de cultură deosebite, organizate la cote maxime de calitate. Fălticeni este un loc binecuvântat de Dumnezeu în ceea ce priveşte cultura, aici se nasc oameni iubitori de frumos, de valori adevărate: elevi, profesori, scriitori, pictori, iubitori de muzică. În ultimul timp, am observat că instituţiile şcolare pun mare accent pe activităţile culturale, ceea ce este un adevărat câştig pentru noi toţi.

Un astfel de moment înălţător s-a consumat joi, 14 martie, la Centrul de Documentare şi Informare al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, şi anume Festivalul Internaţional „Primăvara poeţilor”, sub deviza „Frumuseţea prin ochii sufletului”. Festivalul „Primăvara poeţilor” este găzduit an de an de Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, în cadrul Zilelor Francofoniei, ocazie cu care elevii şi profesorii de la catedra de limba franceză, în colaborare cu Centrul de Documentare şi Informare, îi invită pe toţi într-o călătorie artistică în lumea celor care preţuiesc şi împărtăşesc lectura, muzica, frumosul şi, în primul rând, limba franceză!

De 15 ani, de când a fost adoptat şi în Bucovina, Festivalul francofilofon „Primăvara Poeţilor”, sub egida „Le Printemps des Poetes”, beneficiază de un program-concept iniţiat şi coordonat sistematic de scriitoarea Angela Furtună, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Proiectul în versiunea bucovineană se află de 15 ani sub genericul Consiliului Judeţean Suceava şi al Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, fiind şi unul din cele mai grandioase programe de diplomaţie culturală autentică, de francofilofonie în armonie cu spiritul românesc şi de practică democratică a libertăţii de gândire şi de expresie artistică. Acest proiect este axat mai ales pe cultura bunului gust, pe educaţia estetică şi pe cultivarea discernământului artistic la tineri.

În cadrul acestui program de succes pentru francofilofonia bucovineană şi românească sunt celebrate anual Ziua Internaţională a Francofoniei, la 20 martie (zi care marchează înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei), precum şi Ziua Mondială a Poeziei, la 21 martie (sărbătoare UNESCO).

Şi în acest an artele şi-au dat mâna, astfel încât activitatea de la Fălticeni să fie una dintre cele mai reuşite. Elevii colegiului au adus în faţa publicului (elevi, profesori şi invitaţi) cântece franţuzeşti, momente de poezie din lirica franceză, dar şi momente de dans, valsul fiind cel care a cules aplauze calde, cât şi momente de teatru: Chiriţa, personajul zilei, a adus zâmbetul pe faţa tuturor. Elevii s-au dovedit a fi foarte talentaţi, foarte implicaţi în activitatea aceasta deosebită. Nu a lipsit nici momentul Eminescu, prin recitarea minunată a poeziei „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, prin interpretarea romanţei „Sara pe deal”, şi mai ales prin prezenţa la Festivalul „Primăvara poeţilor” a corului Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, care a adus un omagiu poetului nepereche prin momentul artistic deosebit prezentat. Elevii colegiului gazdă au recitat şi din poezia poetului fălticenean Constantin Boboc, metafora zilei a fost perfectă. Pictura, altă faţetă a artei, s-a făcut simţită prin prezentarea tablourilor elevului Gabriel Stratulat, un adolescent talentat, cu idei moderne şi inovatoare, vreme în care acordurile de chitară trimise către sufletul nostru însetat de frumos de elevul Bogdan Vodă şi de prof. Ovidiu Dan au dat gust de primăvară orelor ce au trecut pe nesimţite. Prof. Constantin Ungureanu-Box ne-a încântat pe toţi cu mandolina sa fermecată. De la Clubul Copiilor Fălticeni a venit cu emoţia în suflet şi în glas eleva Filipoaia Bianca, care a recitat fabula „Corbul şi vulpea” de La Fontaine.

Dintre invitaţii de marcă ai Festivalului „Primăvara poeţilor” la Fălticeni îi amintim pe Angela Furtună, scriitoare, membru al Uniunii Scriitorilor din România, iniţiatoarea şi coordonatoarea festivalului „Le Printemps des Poetes”, festival de amploare în Bucovina. Scriitoarea a vorbit despre anul 2019 ca fiind Anul Cărţii, despre cărţi şi cărturari, despre faptul că numai cartea poate schimba destinul omului. A subliniat că iubeşte literatura română, dar şi pe cea universală, deoarece universalitatea artei ne face mai autentici. În acest context putem vorbi de Enescu, de Brâncuşi, de Ion Irimescu, de Cioran şi mulţi, mulţi alţii. Prof. Manuela David, director al Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, a explicat elevilor importanţa stăpânirii unei limbi străine în zilele noastre, subliniind în acelaşi timp că în cunoaşterea unei limbi străine aspectele de fineţe fac diferenţa, iar în viaţă detaliile sunt foarte importante. Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” din Suceava, fost elev al Colegiului „M. Băcescu”, a mărturisit că se întoarce de fiecare dată cu bucurie acasă, în oraşul care a dat atâtea nume culturii româneşti. Prof. Daniela Argatu a reprezentat Asociaţia Bibliotecarilor din România, vorbind auditoriului despre autorii contemporani, despre cunoaşterea valorilor contemporane şi importanţa aducerii lor în mijlocul elevilor. De la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost prezentă Anişoara Budui, care a subscris la ceea ce s-a discutat despre universalitatea artei prin faptul că a fost însoţită de două studente care au recitat din lirica franceză şi din cea engleză. Prof. Marius Dăscălescu, reprezentant al Muzeului „Ion Irimescu” din Fălticeni, a avut o intervenţie pertinentă şi interesantă, vorbind despre familia Cazaban, care şi-a pus amprenta pe viaţa culturală a orăşelului nostru. Nu în ultimul rând, scriitoarea Luminiţa Aldea ne-a încântat cu prezenţa ei învăluită într-un voal de metaforă şi poezie.

Dacă ar fi să comprimăm într-o singură frază ceea ce s-a petrecut la Fălticeni la „Primăvara poeţilor”, am putea spune că am fost martori la un veritabil dialog intercultural: muzică franceză, poezie, pictură, dans, folclor, teatru. Aşa cum a spus elevul Emilian Vasilache în discursul său: „Frumuseţea exterioară se adresează în mod direct artelor, dar frumuseţea interioară se adresează sufletului, ochilor pe care îi avem în inima noastră”. La Colegiul Tehnic „M. Băcescu” din Fălticeni, la Festivalul „Primăvara poeţilor” din acest an, am avut parte din plin de frumuseţe interioară.

 LENUŢA RUSU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI