România, solidară cu mişcarea lui Ştefan Mandachi

Mişcarea #şîeu, iniţiată de Ştefan Mandachi în urmă cu doar câteva zile, a depăşit graniţele judeţului Suceava, ale Moldovei şi chiar ale ţării.

Cu protestul „România vrea autostrăzi” s-au solidarizat angajaţi din zeci de firme şi companii, reprezentanţi ai unor autorităţi locale, ONG-uri, sportivi, artişti, oameni simpli de pe stradă, astfel că vineri, de la ora 15 până la ora 15.15, acesta s-a manifestat paşnic, într-un fel sau altul, în multe oraşe ale ţării.

Presa naţională şi cea locală relatează despre simple pauze de muncă ale angajaţilor, pe durata celor 15 minute de protest, până la blocări ale traficului, adunări de persoane în pieţele centrale ale localităţilor.

Astfel, zeci de studenţi au ieşit în Piaţa Universităţii din capitală şi peste 100 de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei. Tinerii au traversat, ostentativ, de mai multe ori trecerea de pietoni de la Muzeul Antipa, blocând traficul. Tot în capitală, angajaţi de firme s-au companii au transformat cele 15 minute de protest în aşa-zise „pauze de cafea pentru autostrăzi”. Printre aceştia şi angajaţi ai Comisiei Europene la Bucureşti.

Mişcări de solidaritate cu campania lui Mandachi au fost şi la Iaşi, Roman, Bacău, Vaslui, Cluj, Sibiu, Ploieşti, Constanţa şi în alte localităţi.

Pe kilometri întregi de trasee urbane şi interurbane şiruri de maşini au aprins semnalizarea de avarii şi au înţepenit în trafic pe durata celor 15 minute de protest, multe dintre acestea având lipit pe parbrize însemnul “#şîeu”. Şoferi de autoturisme, camioane, microbuze, taxiuri, motociclişti, ATV-işti au claxonat prelung, au fluturat steaguri.

În drum spre un meci disputat în deplasare, sportivi de la Clubul Pandurii Tg. Jiu, au oprit de asemenea autocarul în trafic şi au ţinut să facă cunoscut acest lucru prin intermediul reţelelor de socializare. Practic, vineri, de la ora 15 şi multe zeci de minute după aceea, aceste reţele au devenit supraîncărcate cu imagini şi texte prin care români din toate colţurile ţării au subscris protestului „România vrea autostrăzi”.

Despre mişcarea suceveanului sătul de infrastructura fatală pentru mii de români au scris şi englezii de la BBC, într-un articol intitulat „Cea mai mică autostradă din lume face de ruşine o naţiune”, în timp ce Euronews a dedicat protestului care a solidarizat oameni din toată ţara un material cu titlul „Un om de afaceri român construieşte cea mai mică autostradă din lume”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: