Dr. Tiberiu Brădăţan:

„Nu se va închide niciun spital”

> „Această decizie aparţine ordonatorilor principali de credite şi autorităţilor locale în subordinea cărora se află spitalele din judeţ”, a asigurat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, la o întâlnire cu sindicaliştii „Sanitas” Suceava > Masterplanul regional de servicii de sănătate este doar în stadiul de „draft”, se axează pe rolul spitalelor regionale, urmând a se implementa începând din anul 2026

 Reprezentanţii sindicaliştilor afiliaţi Uniunii Sindicale Judeţene a „Sanitas” Suceava s-au aflat faţă în faţă cu secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, suceveanul Tiberius Brădăţan. Întrevederea a avut loc în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, de vineri, de la Platul Administrativ, convocată de Mirela Elena Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, la solicitarea celor de la Sanitas. La discuţii au luat parte Romică Balan, preşedintele USJ „Sanitas”, cât şi responsabili ai filialelor de pe lângă spitalele din Broşteni, Siret, Fălticeni, Gura Humorului, Suceava, Vatra Dornei şi Rădăuţi. Întrunirea a survenit exprimării nemulţumirilor salariaţilor din sectorul „Sănătate şi asistenţă socială”, centralizate pe o listă conţinând şapte revendicări. Respectivii lucrători cer eliminarea plafonului de 30% la indemnizaţia de hrană şi la sporul pentru asigurarea continuităţii activităţii; aplicarea sporurilor şi calcularea plăţii gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistem; asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate; includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite; eliminarea inechităţilor în aplicarea Regulamentului de sporuri, corectarea inechităţilor din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi includerea, în Anexa II, a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţă socială şi, în cele din urmă, negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului amintit. Reprezentanţii Sanitas au abordat şi problema Masterplanului regional de servicii de sănătate pentru Regiunea Nord-Est, elaborat de Ministerul Sănătăţii, referindu-se la impactul pe care acesta îl poate avea asupra funcţionării unor spitale din judeţul Suceava.

Secretarul de stat Tiberius Brădăţan a răspuns, punctual, la fiecare dintre revendicările sindicaliştilor, precizând că, în prezent, la nivelul Ministerului Sănătăţii se lucrează, împreună cu partenerii sociali, la deblocarea situaţiei care a generat nemulţumirile. În ceea ce priveşte Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru Regiunea de Nord-Est, Brădăţan a menţionat că acesta este doar în stadiul de „draft”, se axează pe rolul spitalelor regionale şi că proiectul are ca termen de implementare anul 2026. Dr. Tiberiu Brădăţan a evidenţiat că Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru Regiunea de Nord-Est se află în dezbatere publică şi nu prevede închiderea unor spitale, ci doar transformarea acestora. „Nu se va închide nici un spital”, această decizie aparţinând ordonatorilor principali de credite, autorităţilor locale în subordinea cărora se află spitalele din judeţ, a asigurat dr. Tiberius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Şedinţa s-a desfăşurat în prezenţa prefectului Mirela Elena Adomnicăi, subprefectul Silvia Boliacu, dr. Liliana Grădinariu, director al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, ec. Cristi Bleoru, şeful Casei de Asigurări de Sănătate, precum şi a doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: