Inspectorii de muncă verifică instalaţiile de umplere a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat

> În amestec cu aerul, GPL formează amestecuri explozive, provocând „răniri extrem de grave şi decese” şi cauzând pierderi economice considerabile întreprinderilor

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava derulează o acţiune de verificare a modului în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protejarea sănătăţii lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în staţii de umplere a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat. Controalele au loc pe întreaga durată a lunii martie, vizate fiind toate tipurile de întreprinderi, respectiv mici, mijlocii ori mari, cu capital de stat, privat sau mixt, care deţin instalaţii de umplere a buteliilor cu gaz petrolier lichefiat. Potrivit unui comunicat de presă, obiectivul principal al verificărilor îl constituie stabilirea măsurilor care se impun ca urmare a nerespectării de către angajatori şi lucrători a prevederilor referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, scopul controalelor fiind unul de prevenire a producerii unor evenimente nedorite la locurile de muncă şi posturile de lucru. Astfel, verificate sunt, printre altele, utilajele şi substanţele folosite, procesele şi posibilele lor interacţiuni, dar şi îndeplinirea obligaţiei angajatorilor de a evalua riscurile specifice, luând în considerare probabilitatea producerii atmosferelor potenţial explozive, cea a prezenţei surselor de aprindere şi de declanşare a incendiului. Conform comunicatului de presă, umplerea buteliilor se face numai de către persoane juridice, iar, pe de altă parte, transportul se va efectua doar cu mijloace de transport construite şi echipate în conformitate cu reglementările legale. Deşi exploziile şi incendiile nu constituie cauzele cele mai frecvente ale accidentelor de muncă, consecinţele acestora sunt dramatice, deoarece pot provoca răniri extrem de grave şi decese, consecinţele economice reflectându-se, în mod considerabil, asupra profiturilor întreprinderilor. Gazul petrolier lichefiat este clasificat drept un produs periculos, fiind extrem de inflamabil, în amestec cu aerul formând amestecuri explozive.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: