Comisia Europeană trebuie să găsească pârghiile pentru ca reţeaua de autostrăzi să ajungă la graniţa de est a UE

> „Vin dintr-o regiune cu ZERO kilometri de autostradă şi unde s-a inaugurat PRIMUL METRU de autostradă, în semn de protest“

 Preşedintele Ligii Aleşilor Locali din PNL, preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, a cerut, sâmbătă, în cadrul Summitului liderilor locali şi regionali ai Partidului Popular European, în prezenţa candidatului PPE pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, că viitoarea Comisie Europeană să găsească pârghiile pentru ca reţeaua de autostrăzi să ajungă la graniţa de est a Uniunii Europene.

Flutur a spus că mesajul său pentru prietenii săi care candidează la Parlamentul European se referă la dezvoltarea infrastructurii de transport şi pentru regiunile din estul Uniunii Europene care, din cauza lipsei legăturilor rapide de transport, nu pot să se dezvolte într-un ritm alert pentru a atinge media de dezvoltare a UE.

 „Eu m-am angajat la nivelul aleşilor locali, preşedinte al unui consiliu judeţean din nordul ţării. Vreau să ajungă mai multă Europă şi la noi, pe calea aerului, pe autostrăzi, pe calea ferată. Avem nevoie de mai multă Europă”, a spus Flutur.

El a amintit că în regiune s-a investit mult şi în sănătate, şi în învăţământ, şi în turism, şi clustere pe agricultură, dar dacă investitorii ajung mai greu este un handicap uriaş.

„Îmi pare rău că trebuie să vorbesc aşa de la această tribună, dar vin dintr-o regiune care are doar 39 la sută din media PIB-ului european, o regiune modestă, săracă şi cu zero kilometri de autostradă. E drept, ieri s-a făcut primul metru, dar în semn de protest faţă de guvernul naţional care nu vrea să ne audă. Dacă nu se înţelege că trebuie să deschidem şi aceste zone se întâmplă migraţia forţei de muncă. E o zonă din care aproape un milion de oameni sunt plecaţi în afară la muncă. Familiile lor sunt despărţite. Sunt zone unde se nasc mai mulţi copii de-ai noşti în Italia sau Spania decât acasă, cu un efect negativ demografic”, a spus Flutur.

El a transmis că este obligatorie dezvoltarea acestui tip de infrastructură.

„Pot să spun că aştept de la viitoarea conducere a Comisiei Europene, am discutat cu domnul Manfred Weber de dimineaţă ce pârghii ar putea exista să convingem, să determinăm un guvern naţional să facă astfel de investiţii în infrastructură, să lege zonele sărace de celelalte părţi ale ţării”, a spus Flutur.

Preşedintele Flutur a subliniat că vor trebui găsite soluţii, iar Comisia Europeană să adopte poziţii strategice pentru a ajunge cu reţeaua de autostrăzi la graniţa de est a UE.

„Altfel, diferenţa între noi şi alte regiuni este de 50-60 la sută în minus şi asta nu e un lucru bun şi nu suntem încurajaţi, chiar dacă facem absorbţie, dacă nu avem legătură cu autostradă”, a spus Flutur.

El a mai declarat că o altă provocare este cum pot fi convinse autorităţile naţionale şi ce pârghii poate găsi Bruxelles pentru a se ţine cont de iniţiativele de jos în sus.

„Până acum s-a mers pe iniţiativele de sus în jos: unde sunt banii alocaţi s-au depus proiectele”, a explicat Flutur, care a menţionat că la iniţiativele de jos în sus abordarea este pragmatică, iar finanţarea se asigură pentru proiectele iniţiate.

„Cred că PPE trebuie să aibă un cuvânt mai mare de spus în viitoarea politică de alocare a resurselor”, a spus Flutur.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: