Eveniment editorial de excepţie, la Muzeul Naţional al Bucovinei

Au fost lansate „Enciclopedia Bucovinei. Personalităţi, localităţi, societăţi, presă, instituţii” şi „Atlasul etno-lingvistic şi confesional al Bucovinei, 1774-2002”

 Două cărţi de referinţă pentru spaţiul bucovinean au fost lansate, vineri, la Muzeul de Istorie din Suceava: „Enciclopedia Bucovinei. Personalităţi, localităţi, societăţi, presă, instituţii”, autori – Emil Satco şi Alis Niculică, şi „Atlasul etno-lingvistic şi confesional al Bucovinei, 1774-2002”, autori – Constantin Ungureanu şi Călin Pantea.

Manifestarea, onorată de un public numeros, a fost moderată de directorul muzeului, Constantin-Emil Ursu, care a precizat că lucrările au fost scoase de Editura Karl A. Romstorfer şi au apărut sub egida Centenarului Marii Uniri, la sfârşitul anului 2018, „fiind două din lungul şir de volume editate de Muzeul Bucovinei şi oferite publicului sucevean, cât şi celui de specialitate, de o editură care a adunat în scurta sa existenţă un număr important de premii ale Academiei Române”.

Gheorghe Niţă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a salutat, ca reprezentant al finanţatorului, apariţia celor două valoroase lucrări, i-a felicitat pe autori şi a îndemnat la lectura şi studiul lor. „Ideile mari se nasc din oameni mari”, a ţinut să precizeze.

 Felicitări au fost adresate şi de Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii „I.G. Sbiera”. A felicitat-o pe autoare pentru „munca asiduă şi consistentă”, dar şi pentru că a reuşit să îşi atragă colaboratori a căror muncă este de apreciat. Totul, „cu sprijinul de sus al tatălui său”. „Pentru noi, cei din Biblioteca Bucovinei, nu poate fi decât un moment de satisfacţie că suntem aici, la momentul în care lansăm această lucrare, în care, practic, munca desfăşurată de autor şi de colaboratori îşi vede finalitatea şi poate fi pusă la dispoziţia publicului”.

„Transmite mesajul de dragoste al autorilor faţă de neam şi patrie”

Prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, punctând că va prezenta Enciclopedia Bucovinei „ca un bucovinean şi, poate, ca un lingvist”, a făcut un „scurs excurs enciclopedic” şi a amintit câteva dintre marile enciclopedii ale lumii. „Enciclopedia e un punct de sprijin pentru un spaţiu care se respectă (…), de aceea cred că putem să ne considerăm norocoşi pentru că avem a doua ediţie a Enciclopediei Bucovinei”.

Cele trei volume ale actualei ediţii (ultimul volum a apărut la 14 ani distanţă de primele două), se află sub semnul Tricolorului (volumul I – albastru, volumul II – galben, volumul III – roşu) şi „reprezintă dragostea autorilor faţă de neam şi patrie”. Alis Niculică, alături de colaboratorii principali Erich Beck, Adriana Chindriş, Elena Pintilei, Bogdan Petru Niculică, a continuat munca părintelui său, Emil Satco, fost director al Bibliotecii „I.G. Sbiera” Suceava, profesor, bibliotecar, istoric şi enciclopedist, şi a „transmis mesajul de dragoste al autorilor faţă de neam şi patrie. Nu e puţin lucru”. „Enciclopedia Bucovinei are la bază o sumă întreagă de fapte, de acte, de mărci bucovinene, fiind un punct de plecare, dar şi un larg peron de sosire pentru toţi cei care fie nu ştiu nimic despre Bucovina, fie vor să-şi completeze cunoştinţele despre spaţiul nostru, fie vor să-şi aducă aminte de anumite lucruri legate de ea. În egală măsură de sudul Bucovinei, dar şi de Nordul acesteia”. „Este o carte care nu ierarhizează, dar care pune o informaţie într-o ordine precisă, pe care noi, ca cititori, va trebui să vrem să o descoperim.”

Prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a ţinut să răspundă la două întrebările „care i-au ajuns la ureche”, precizând că nu şi-a propus să atingă „punctul controverselor”. La întrebarea „E important să fii într-o enciclopedie ?” a răspuns că „Da, e foarte onorat, dar nu e vital”, iar la cea dacă „Noi, muritorii, avem dreptul să evaluăm modul în care s-au selectat personalităţile sau reperele introduse în această enciclopedie?” a susţinut prezumţia de bună intenţie şi bună-credinţă a autorilor.

„Ce nu a putut face un institut specializat în istoria artei a făcut un om”

Criticul literar Nicolae Cârlan a apreciat lucrările „lansate la apă” ca fiind „foarte importante pentru spiritualitatea locului, a contextului geopolitic rupt în două, schizoidat”, cărţi importante pentru că „ne pun la dispoziţie informaţii pe care nu le-am putea găsi aşa, adunate global, sistematizate”. Este o carte magnifică, a apreciat, „tocmai pentru că este perfectibilă, ca orice enciclopedie”.

 Nicolae Cârlan, martor la „începătura” acestei enciclopedii, în iunie 1990, a evocat vremurile când s-a desfăşurat Congresul de reactivare a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, unde s-a pus problema unei enciclopedii a Bucovinei, pe care ar fi trebuit să o realizeze Centrul de Studii „Bucovina”. Povestind despre cum s-a născut „Enciclopedia Bucovinei”, Nicolae Cârlan a evocat vremurile în care Emil Satco (care întemeiase secţia muzicală a bibliotecii judeţene) a scris ghidul „Muzica în Bucovina”, apoi alte lucrări despre arta populară sau ştiinţa din Bucovina, lucrări care au stat la baza celei lansate astăzi. „Ce nu a putut face un institut specializat în istoria artei a făcut un om”, a scos o enciclopedie despre care Adrian Dinu Rachieru a spus că „seamănă cu o mănăstire pictată din Bucovina”, comparaţie care rezistă şi acum, când a apărut ediţia nouă, în trei volume. Apreciind aceste cărţi ca fiind „un omagiu adus Marii Uniri din 1918” vorbitorul a evocat, cu glas plin de emoţie, momentul unirii, subliniind actualitatea ideii de patriotism şi unitate.

„Modest şi neînsemnat omagiu oamenilor minunaţi pe care i-a dat acest pământ”

Alis Niculică a mulţumit tuturor celor care au venit la lansarea lucrării, care a fost concepută ca un omagiu adus Centenarului Marii Unirii, primele două volume fiind „o lucrare de suflet” a părintelui său, pe care s-a simţit datoare să o continue. Ele au devenit şi lucrarea sa de suflet, „o lucrarea care strânge laolaltă toţi oamenii minunaţi pe care acest pământ i-a dat, oameni de seamă care s-au afirmat pe toate meridianele globului, oameni de aur care au suferit din cauza apartenenţei de limbă şi de neam, oameni care au luptat pentru a-şi croi un viitor, pentru a lăsa ceva durabil în urma lor”.

Autoarea a vorbit despre începuturile mişcării unioniste şi despre împrejurările istorice din acele vremuri, a evocat apariţia „Glasului Bucovinei” şi pe liderii patrioţi ai acelor vremuri, mulţi morţi în puşcăriile vremii. „Pentru toate acestea, lucrarea mea este cel mai modest şi cel mai neînsemnat omagiu” a spus, amintind că chipurile unora se află pe coperta enciclopediei, alături de ei fiind chipurile unor personalităţi care au visat unirea şi nu au mai apucat să o vadă şi două chipuri-simbol, unul pentru martirii din nordul Bucovinei care au suferit în Gulagul sovietic şi unul pentru rezistenţa anticomunistă din sudul Bucovinei.

Deplângând lipsa de unitate a românilor, Alis Niculică a îndemnat la neuitare: „Trebuie să nu-i uităm pe fraţii noşti din Nord, cei care se află într-un real pericol de deznaţionalizare prin toate măsurile pe care statul vecin le ia împotriva minorităţilor, începând de la dreptul de a studia în limba maternă.”

 Şi, vorbind despre mănăstirea pe care părintele Leontin Jar, de la Mănăstirea Bănceni (Ucraina), a construit-o pe un deal, despre clopotniţa pe care a aşezat-o tot acolo, pentru ca fraţii de peste Prut să o vadă şi să o audă şi să nu îi uite, Alis Niculică a încheiat: „Lucrarea aceasta este clopotniţa pe care noi am construit-o, aici, pe pământul Bucovinei, ca să ştie că nu sunt uitaţi. Dumnezeu să ne ajute!” , transmiţând din emoţia sa vizibilă întregii asistenţe.

„Volumul este mare ca dimensiuni, dar şi mare pentru conţinutul pe care îl prezintă”

Despre „Atlasul etno-lingvistic şi confesional al Bucovinei, 1774-2002”, care cuprinde prelucrarea datelor şi a recensămintelor legate de o serie de aspecte din Bucovina istorică din perioada menţionată în titlu, a vorbit prof. univ. dr. Ştefan Purici. „Un volum care are un conţinut aparte, pe care nu îl găsim în alt tip de carte”, „prinos pe care l-au adus autorii generaţiei Unirii, care vorbeşte despre spaţii, dar şi despre tendinţe demo-statistice pe care le-a înregistrat acest teritoriu în perioada 1774-2002”. „Volumul este mare ca dimensiuni, dar şi mare pentru conţinutul pe care îl prezintă, de fapt sunt fotografii demo-statistice ale unor momente importante, care reflectă nişte situaţii etnodemografice la anumite date pe care autorii le reproduc pe baza datelor statistice.”

O lucrare cu care, a apreciat vorbitorul, Muzeul Bucovinei se va putea mândri şi peste ani, „puţini fiind specialiştii în acest domeniu care s-au aplecat cu aceeaşi insistenţă şi competenţă asupra cartografiei bucovinene, efortul lor meritând a fi apreciat.”

Autorii atlasului, Constantin Ungureanu şi Călin Pantea, au povestit cum au ajuns să lucreze împreună, cum au ajuns la ideea realizării acestuia, paşii parcurşi până la realizarea hărţilor şi i-au mulţumit lui Constantin Emil Ursu pentru ajutorul acordat la apariţia atlasului. Primul, doctor în istorie, activând la Institutul de Istorie din Chişinău, s-a referit la partea de text, al doilea, din Oradea, administrator, între altele, al unui site care „îşi propune să acopere din punct de vedere cartografic, cu hărţi analitice, hărţi animate şi baze de date, trecutul istoric al României şi al regiunii”, la cea referitoare la hărţi, hărţi care au făcut să fie „mai puţin aridă” lucrarea şi care au şi fost, câteva dintre ele, prezentate celor de faţă.

Cele două lucrări fi achiziţionate de la Muzeul Bucovinei. „Enciclopedia Bucovinei”, în trei volume, costă 150 de lei, iar „Atlasul etno-lingvistic şi confesional al Bucovinei, 1774-2002” costă 60 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: